Cauzele neintelegerilor in cuplu

Cauzele neintelegerilor in cuplu
  calendar_month        
Pentru multi oameni ai acestui secol, o casatorie clasica presupune dragoste si sex intre doi adulti. Presupune relatii frecvente si constante intre parteneri si include prietenia alaturi de iubire. E logic, de asemenea, ca responsabilitatea cladirii si pastrarii mariajului si a familiei sa fie impartita in doi.

Conceptul de casatorie, asa cum il intelegem noi, nu este usor de pus in practica. In afara de stresul social omniprezent in viata noastra si deja mult prea dezbatut, mai intervine si genetica (hormonii aia care nu ne dau pace). In plus, de-a lungul vietii, putem fi atrasi de mai mult de o singura persoana si atunci monogamia nu mai e asa floare la ureche.

Deci, in afara de relatiile abuzive in orice fel, care ar fi cele mai frecvente cauze ale neintelegerilor in cuplu?

Asteptarile exagerate - si un esec in comunicare

Daca vrem ca partenerul nostru de viata sa fie perfect vom fi dezamagite. In plus, tensiune creste o data cu asteptarile exagerate.

Cand membrii unui cuplu nu mai vorbesc sincer - chiar si atunci cand motivul real este de a evita o cearta - intervine un armistitiu neplacut. Ar putea parea sigur, chiar inteligent, dar eu cred ca un astfel de armistitiu are si un pret. Pentru ca ne simtim cel mai bine alaturi de cineva in care avem incredere, si daca nu impartasim frica si nelinistea cu partenerul, atunci cu cine sa le impartasim? Putine lucruri dor mai mult decat imposibilitatea de a-ti impartasi sentimentele, de a vorbi cu persoana iubita. Lipsa de comunicare este o cale sigura catre resentimente si apoi durere.



Oamenii se ranesc atunci cand se simt incapabili de a-si spune cum se simt cu adevarat. Este chiar posibil ca unele aventuri extraconjugale sa porneasca cu intentia clara de a fi descoperite, pentru a obliga declansarea unor discutii despre ceea ce nu se spune.

Progres sau stagnare

Fie ca un cuplu este casatorit sau nu, orice relatie trebuie sa fie activa pentru a dura. Oamenii sunt sortiti progresului nu stagnarii. Progresul inseamna sa ne invingem indoiala, sa castigam incredere. Fiecare dintre noi, individual, este responsabil pentru comportamentul sau si trebuie sa-si invinga propriile indoieli; dar o persoana iubita ne intareste, ne ajuta sa fim mai puternici.

Pana nu stiu exact cine sunt si ce vreau, nu pot sti cine sau ce e mai bun pentru mine. Similar, daca nu ma dedic propriului meu progres, cum ma pot dedica progresului altcuiva, si implicit relatiei?

Ne casatorim in cel mai prost moment

Oricat ar parea de paradoxal adevarul este ca ne casatorim in cel mai prost moment cu putinta - cand suntem indragostiti. Pentru ca suntem orbiti, invadati de pasiune, nu mai vedem adevarul. Pe masura ce inaintam in varsta ne putem pierde pasiunea, apetitul erotic, romantismul… Daca semanati cu marea majoritate a oamenilor, pasiunea vostra va scadea considerabil. E un efect al timpului, si e normal. Insa acela e inceputul potential al unei intregi existente dedicate iubirii. Daca va imprieteniti, dragostea voastra poate dura o viata intreaga.

Sexul singur nu inseamna dragoste si nu inseamna nici sa declari: "Te iubesc". Desigur, sexul poate fi o expresie fericita a dragostei, o declaratie asemanatoare cu a rosti frumoasele cuvinte "te iubesc"; este necesar, insa nu suficient.

Recomandari