Ce se intampla in creier in timpul orgasmului?

Ce se intampla in creier in timpul orgasmului?
  calendar_month        
Desi motivele pentru care oamenii fac sex sunt variate si complexe, scopul acestuia este in general orgasmul .

Dar pentru ca fiecare dintre noi suntem diferiti, nu exista nicio reteta sigura pentru a ajunge la orgasm.

Singurul lucru asupra caruia putem fi cu totii de acord e ca orgasmul este o experienta incredibila, o placere intensa, asupra careia creierul are multe de spus.




Ce este orgasmul?

Cum putem defini orgasmul? Cand avem indoieli, apelam la dictionar. DEX-ul defineste orgasmul ca "gradul suprem de voluptate ce apare la incheierea actului sexual".

Am mai putea spune despre orgasm si ca este o descarcare exploziva de tensiuni neuromusculare la apogeul excitatiei sexuale, care este de obicei insotita de ejacularea spermei la barbati si de contractii vaginale la femei.

Celebrul cercetator sexolog Dr. Alfred Kinsey a spus odata ca un orgasm "poate fi asemanat cu un crescendo, punctul culminant si linistea brusca realizata de o orchestra de emotii umane... o explozie de tensiuni si un stranut ". O comparatie plastica, dar cat se poate de adevarata.

Aproape fiecare aspect al orgasmului - de ce este el necesar, de ce unii oameni nu pot sa realizeze unul, de ce putem avea orgasme multiple - a fost subiect de cercetare si de dezbatere indelungata. Ce se intampla cu organismul in timpul unui orgasm este destul de bine cunoscut, si nu este o surpriza ca si creierul joaca un rol important in atingerea lui. Dar cercetatorii sunt inca in procesul de a cunoaste mai exact ce se intampla in creier in timpul orgasmului.

Orgasm si nervi

Orgasmul nu ar fi posibil fara ca nervii sa trimita impulsuri inapoi la maduva spinarii si creier. La fel ca orice alta zona a corpului, organele genitale contin nervi care trimit informatii la creier sa-i spuna despre senzatia experimentata. Acest lucru explica de ce senzatiile sunt percepute diferit in functie de zona in care cineva este atins. De exemplu, un orgasm clitoridian difera de un orgasm vaginal, deoarece sunt implicati nervi diferiti.

Toate organele genitale contin un numar mare de terminatii nervoase (doar clitorisul are peste 8.000) care sunt, la randul lor, conectate la nervi mari, ce merg prin corp pana la maduva spinarii - exceptie este nervul vag, care ocoleste maduva spinarii. Ei ofera feedback pentru creier in timpul stimularii sexuale. Iata care sunt nervii si zonele lor genitale corespunzatoare:

nervul hipogastric - transmite informatii de la uter si colul uterin, in cazul femeilor, si de la prostata, in cazul barbatilor.

nervul pelvin - transmite informatii de la vagin si colul uterin, in cazul femeilor, si de la rect, pentru ambele sexe.

nervul rusinos - transmite informatii de la clitoris, in cazul femeilor, si de la scrot si penis, in cazul barbatilor.

nervul vag - transmite informatii de la colul uterin, uter si vagin.

Deoarece majoritatea acestor nervi ajung la maduva spinarii, s-ar putea crede ca o persoana cu o coloana vertebrala deteriorata nu ar fi capabila sa simta orgasmul. Multa vreme s-a crezut acest lucru, insa studii recente arata ca persoanele cu leziuni la maduva spinarii - chiar si paraplegicii - pot ajunge la orgasm. Dr. Barry Komisaruk si Dr. Beverly Whipple de la Universitatea Rutgers au efectuat un studiu, in 2004, pe femei cu coloana vertebrala fracturata. Ei au descoperit ca aceste femei pot simti stimularea colului uterin si pot ajunge chiar la orgasm. Cum a fost posibil acest lucru? Un RMN a creierului femeilor a aratat ca regiunea corespunzatoare pentru semnalele de la nervul vag este activa. Deoarece nervul vag ocoleste maduva spinarii, femeile au fost inca in masura sa se simta stimularea provenita de la colul uterin.



Centrele placerii in creier

Creierul are un centru al placerii, care ne anunta cand ceva este placut si consolideaza dorinta de a efectua aceeasi actiune placuta din nou. Aceasta poarta numele de "circuitul recompensei", care include toate tipurile de placere, de la sex la ras sau consumul de droguri. Unele dintre zonele creierului afectate de placere includ:

amigdala - reglementeaza emotiile
nucleus accumbens - controleaza eliberarea de dopamina
zona ventral tegmentala - elibereaza in fapt dopamina
cerebel - controleaza functia musculara
glanda pituitara - elibereaza beta-endorfine ce reduc durerea, oxitocina ce amplifica sentimentul de incredere si vasopresina ce amplifica legatura emotionala.

Oamenii de stiinta au studiat cu ajutorul scannerelor RMN zonele din creier ale placerii sexuale la femei si barbati. Ei au descoperit ca nu exista diferente fundamentale intre creierul barbatului si femeii atunci cand vine vorba de sex. La ambele sexe, regiunea creierului situata in spatele ochiului stang, numita cortexul prefrontal lateral, isi inceteaza activitatea in timpul orgasmului. Aceasta este zona gandirii si controlului comportamental. Dar cand ai un orgasm, pierzi controlul. Creierului unei persoane in timpul unui orgasm seamana mult cu creierul unui drogat cu heroina. 95% este acelasi, spun cercetatorii !

Studiile au aratat, de asemenea, ca, desi femeile pot sa-si pacaleasca partenerii prefacandu-se ca au avut orgasm, creierul lor arata adevarul!

Autor: Nuage

Recomandari