Cei patru stalpi ai unei relatii

Cei patru stalpi ai unei relatii
  calendar_month        
Este nevoie de o fundatie solida pentru a construi o casa solida. Cu totii visam la o relatie bazata pe incredere si intelegere insa, intr-o societate in permanenta schimbare precum cea din ziua de azi astfel de relatii sunt din ce in ce mai greu de gasit.

O relatie pe care te poti baza, o relatie sanatoasa si implinita nu vine de la sine, ea trebuie construita. O astfel de relatie are nevoie de patru stalpi de sustinere.

Acestia sunt: iubire, incredere, respect si intelegere. Daca unul din stalpi nu este suficient de solid, intreaga structura este in pericol iar in cele din urma se va prabusi. Mai mult, nu poti construi mai mult pe un stalp pentru a compensa lipsa altuia. Spe exemplu, nu poti compensa lipsa increderii cu o "portie dubla" de iubire.

1. Stalpul iubirii

Acesta stalp este alcatuit din mai multe elemente, necesare pentru a face o relatie sa functioneze: a) siguranta si securitate, b) suport, c) sentimentul de apartenenta, d) afectiunea.

a) A fi tu insuti este un lucru minunat si sunt cativa oameni in viata ta alaturi de care poti fi tu, pentru ca ai incredere in ei. Poti renunta la "armura" si pur si simplu te poti bucura de prezenta lor. Ce eliberare!

b) Cu totii avem nevoie de oameni care sa ne fie alaturi si sa ne sustina, la bine si la rau. O persoana care sa te incurajeze, sa aduca la suprafata ce e mai bun in tine, sa creada in tine si sa te ajute sa viezi si sa-ti doresti mai mult.

c) Suntem fiinte sociale si cu totii cunoastem diferenta intre sentimentul dureros de respingere si bucuria de a fi apreciati si doriti intr-o comunitate. De aceea este foarte important sa simtim ca apartinem unui grup ce corespunde sistemului nostru de valori si interese.

d) A tine la cineva inseamna a-i oferi acelei persoane un loc deosebit in inima ta si a fi dispus sa renunti la o parte din confortul tau penru a-i arata ca ceea ce simti este adevarat. Nu este intotdeauna usor sa-ti sacrifici o parte din timp pentru cineva, dar este imposibil sa spui ca-ti pasa fara nici un fel de sacrificiu.

2. Stalpul increderii

A avea incredere in cineva este usor pentru unii oameni, dar pentru altii este extrem de dificil, mai ales daca experientele lor anterioare i-au facut sa se teama de oameni. De aceea, cand se ajunge la acest capitol ar trebui sa iti tratezi partenerul cu grija. Te poti baza pe partenerul tau? Isi tine cuvantul atunci cand spune ca va face ceva? Din moment ce este nevoie de doi oameni pentru a forma o relatie, si tu trebuie sa fii demna de incredere pentru partenerul tau si sa-i arati ca se poate baza pe tine.

3. Stalpul respectului

Acesta este de departe cel mai neglijat aspect al unei relatii. Respectul este imperativ cand vine vorba de o relatie de durata si inseamna a fi constient de valoarea celeilalte persoane. Insa, inainte de a-i respecta pe altii trebuie sa te respecti in primul rand pe tine. A-l respecta pe celalalt inseamna a fi fericita ca se afla in viata ta, si ca are anumite calitati pe care nu numai le apreciezi dar ti le si doresti.

4. Stalpul intelegerii

Primii trei stalpi depind de acest ultim stalp - a-l intelege pe celalalt. Intelegerea are nevoie de timp pentru a se dezvolta deoarece este nevoie de o anumita perioada de timp pentru a ajunge sa-l cunosti pe partenerul tau. Trebuie intai sa stii ceea ce simte celalalt sau cum se simte pentru a-l putea intelege.

Cel de langa tine nu te poate intelege daca nu esti deschisa, daca nu te lasi descoperita. Acelasi lucru este valabil si pentru partenerul tau. Nu-ti poti deschide sufletul in fata lui daca nu-l cunosti si nu ai incredere in el. De aceea acest stalp al increderii este atat de important.

Acum, daca ati construit toti acesti stalpi relatia voastra are o sansa foarte mare de a dura in timp; cu toate acestea mai exista un al cincilea element, poate cel mai important - riscul.

Daca nu iti permiti un sentiment de vulnerabilitate si nu-ti asumi riscul unei relatii, nu poti visa la o relatie perfecta . Acesta este elementul la care se reduc toate: esti dispusa sa risti? Nu este usor sa alegi persoana potrivita alaturi de care sa imparti toate acestea si alaturi de care sa construiesti relatia insa va trebuie sa oferi o sansa, sa iti asumi un risc si sa incerci. Si, cel mai important, alege cu grija.
Recomandari