Compatibilitatea inconstienta: de ce ne indragostim?

Compatibilitatea inconstienta: de ce ne indragostim?
  calendar_month        
In unele relatii certurile par a avea o singura directie - un partener acuza iar celalalt cauta constant sa calmeze spiritele. Este posibil ca fiecare sa aiba o problema in a-si exprima sentimentele, dar impreuna gasesc metode pentru a se reasigura unul pe celalalt ca totul este in regula iar emotiile sunt tinute in frau. Fiecare cuplu va trai acest lucru in diferite feluri, dar acel sentiment inexplicabil de integ pe care il aveti cand sunteti impreuna este ceea ce Henry Dick, un guru in psihoterapia relatiilor, a numit ?compatibilitate inconstienta?.

Compatibilitatea inconstienta

Cu totii avem in noi o amprenta psihologica, ce cuprinde detalii despre experientele noastre de viata si insemnele ce acestea le-au lasat. Aceasta amprenta psihologica contine informatii despre propria persoana pe care adesea nu le constientizam, despre fricile noastre, anxietatile si mecanismele noastre de adaptare si aparare.

Fiecare dintre noi are o capacitate inconstienta de a scana amprenta psihologica a altor persoane. Persoanele de care suntem cel mai atrasi sunt persoanele cu o amprenta psihologica ce o completeaza pe a noastra. Cautam experiente asemanatoare dar in acelasi timp cautam diferente.

Contrariile se atrag

Scopul acestei ?compatibilitati inconstiente? este de a gasi pe cineva care ne poate completa. Acesta poate fi cineva care este asemanator noua, dar, mai des, cautam pe cineva de la care putem invata; cineva care a dezvoltat anumite mecanisme de adaptare diferite de ale noastre.

Partenerul ideal ar fi cineva care s-a lovit de aceleasi probleme de viata ca ale noastre, dar care a dezvoltat modalitati diferite de a le aborda. Se pare ca ?cealalta jumatate? este singura noastra posibilitate de a deveni intregi din punct de vedere psihologic.

Desi doua relatii nu sunt niciodata identice, psihologii au observat ca exista o anumita tipologie a relatiilor si modalitati comune de a ne raporta la celalalt. Recunoasteti vreuna din acestea?

Parinte si copil

Acest tip de cuplu se confrunta adesea cu probleme legate de dependenta si incredere. Unul dintre partneri se raporteaza la aceste probleme manifestandu-se intr-un mod copilararesc. Credinta lor ascunsa este ca daca raman nesiguri, dependenti si neajutorati partenerul lor va avea grija de ei. Celalalt ia rolul parintelui si facand asa, isi pot nega propriile nevoi de dependenta, acestea fiind jucate de partener.Stapan si sclav

Acest cuplu are o problema cu autoritatea si controlul. Un partener se poate simti nesigur daca este vreodata pus in situatia de a fi subordonat, de aceea sunt autoritari si preiau controlul asupra tuturor aspectelor relatiei. Partenerul lor, caruia ii este frica de responsabilitate, se tine cu grija deopare in timp ce sustine cu aroganta ca are o atitudine relaxata vis-a-vis de nevoia obsesiva de control a partenerului.

Apropiere si distantare

Ambilor parteneri le este frica de intimitate dar si-au gasit perechea perfecta. Intelegerea nescrisa este ca unul dintre ei va contiua sa-l urmareasca si sa-l cicaleasca pe celalalt pentru mai multa intimitate in timp ce celalalt incearca constant sa scape. Ocazional cei doi isi vor schimba rolurile.

Idol si adorator

Cand un partener insista sa il puna pe celalalt pe un piedestal, de multe ori semnifica o problema a celor doi vis-a-vis de competitivitate. Peuntru a evita orice forma de comparatie, ambii parteneri accepta, inconstient, sa-si joace rolul.Mai sunt inca doua tpuri de relatii bazate pe probleme asemanatoare, si un mod similar de a se raporta la acestea.Mereu impreuna

E posibil sa fi vazut acest cuplu: arata asemanator si deseori poarta pulovere asortate. Au aceleasi interese si, mai important, le displac aceleasi lucruri. Pastreaza tot ce e rau departe de relatia lor unindu-si fortele impotriva lumii exterioare.

Cainele si pisica

La suprafata acest cuplu arata de parca nu ar fi trebuit niciodata sa fie impreuna. Se cearta constant pentru orice lucru, oricat ar fi de minor. Acest cuplu evita intimitatea plasandu-se constant intr-o zona de razboi.

Ai putea gasi elemente ale relatiei tale in toate aceste tipologii. Pe masura ce relatia avanseaza nu este neobisnuit sa cadem intr-un tip sau altul de comportament. De exemplu, intr-o peroada mai grea in care te simti vulnerabila poti adopta rolul copilului, sau, supa nastere relatia tinde sa devina ?mereu impreuna?.

Chimia cuplului: buna sau rea?

Toate aceste ?potriviri? servesc unui scop psihologic menit sa ne protejeze de disconfort. Majoritatea cuplurilor nu sunt constiente de compatibilitatile lor pana cand intervine ceva care schimba dinamica relatiei. Cu totii crestem si ne maturizam, nevoile noastre se schimba iar relatiile noastre trebuie sa se adapteze la aceste schimbari.

Problemele pot incepe atunci cand unul sau ambii parteneri simt ca nu mai pot comunica, atunci cand cei doi evolueaza diferit si nu isi mai pot modifica rolurile, acum depasite de situatie. O solutie buna in aceste cazuri ar fi terapia de cuplu. Din din nefericire, de multe ori se intampla pur si simplu ca relatia sa esueze.

Recomandari