Cum se manifesta gelozia ta?
history_edu ele.ro calendar_month 22 Iun 2010, 16:37
Gelozia este uneori un semn de iubire, dar alteori este un indiciu al neincrederii in sine sau in celalalt. Exista 5 tipuri de gelozie care se pot manifesta in relatia de dragoste: gelozia iubirii neimpartasite, gelozia iluzorie, gelozia prin comparatie, gelozia de abandon si gelozia provocata.
Tu in ce categorie te incadrezi?
Gelozia iubirii neimpartasite
Gelozia iubirii neimpartasite este probabil forma de gelozie cea mai romantata. E vorba de cazul in care cel iubit este indragostit de alta persoana. Astfel, aceasta din urma este invidiata pentru locul pe care-l ocupa in inima persoanei iubite, in secret sau nu. Fara sa fi trait vreo poveste de dragoste cu cel iubit, femeia indragostita este geloasa pe cea de-a treia persoana, pe care o considera privilegiata.
Gelozia iluzorie
Gelozia iluzorie este aspectul cel mai curent al geloziei. Este vorba de suspiciunea nefondata a unei iubiri intre persoana iubita si altcineva. A treia persoana poate fi reala sau imaginara. Persoana geloasa creeaza tot felul de scenarii bazate pe temerea ca partenerul o tradeaza. Gelosul este ros de imaginatie si de indoieli care se autoalimenteaza.
Gelozia prin comparatie
Gelozia prin comparatie este un sentiment ce naste atunci cand cei doi protagonisti sunt foarte diferiti in privinta unui punct considerat ca sensibil sau important de unul dintre cei doi. Cuplurile care sunt cel mai adesea victimele acestui tip de gelozie sunt cele in care exista diferente mari de varsta, de frumusete, de nivel intelectual. Gelozia prin comparatie inseamna de fapt teama ca partenerul sa nu se indrepte spre cineva mai "de seama sa". In acest caz, cea de-a treia persoana este considerata mai frumoasa, mai tanara, mai cultivata de catre cel gelos.
Gelozia de abandon
Gelozia de abandon este provocata de pierderea celui iubit, care a plecat pentru a forma o relatie cu o alta persoana. Acest lucru inseamna ca ruptura a fost justificata de sentimente noi pentru altcineva. La sentimentul abandonului se adauga cel al posesivitatii, caci partenerul ramane tot iubit, in ciuda despartirii. Toate sentimentele negative se rasfrang asupra celei de-a treia persoane. Aceasta e cea mai periculoasa forma de gelozie, ce trebuie combatuta rapid.
Gelozia provocata
Gelozia provocata este cea care decurge din comportamentul unor parteneri seducatori. Fiinta iubita doreste sa-si faca mereu simtita puterea de seductie, provocand astfel in mod constient ambiguitati de tipul flirturilor. Partenerul se joaca astfel cu sarmul sau si cu ceata ce planeaza asupra celibatului sau ipotetic pentru a petrece un pic de timp in raport de seductie. Chiar daca el nu va merge neaparat pana la infidelitate, comportamentul sau inspira in permanenta indoieli si incertitudini fata de acest act. E normal ca aceasta atitudine misterioasa sa genereze sentimente de gelozie din partea celuilalt.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Tristete
- person
"love isn't finding someone you can live with;it's finding someone you can't live without..."