Cuplurile fara copii, mai predispuse la divort

Cuplurile fara copii, mai predispuse la divort
  calendar_month        
Cuplurile fara copiii par intotdeauna mai fericite si mai putin stresate.

Absenta copiilor intr-o relatie pe termen lung are insa si un efect potential negativ: rata divortului la cuplurile fara copii este semnificativ mai mare.


"Macar nu aveau copii", spun prietenii si apropiatii atunci cand un cuplu care nu a devenit o familie decide sa divorteze.

Divortul poate fi traumatic pentru micuti, insa efectele destramarii unei casnicii nu sunt cu nimic mai mici pentru cuplurile care nu au copiii.

Cuplurile fara copii si divortul

Acuzati adesea de egoism sau de un stil de viata narcisist, cei care decid sa nu aiba copii au insa sanse mai mari la o relatie fericita. De ce divorteaza totusi mai des?

Studiile sociologului Paul H. Jacobson au fost confirmate si de date recente: in randul cuplurilor fara copii, rata divortului este aproape dubla fara de cele cu mai multi copii.

Cum se impaca aceste date cu faptul ca cele mai multe cupluri fara copiii au mai mult timp la dispozitie pentru activitatile personale si pentru a se dedica relatiei de cuplu?

Casniciile fara copiii, in care niciunul dintre parteneri nu si-i doreste, sunt mai fericite, cel putin pentru o perioada, spun specialistii.

Motivul care duce la o rata de divort mai mare pare a fi faptul ca, atunci cand fericirea dispare, iar relatia nu mai functioneaza, cei doi nu sunt obligati sa ramana impreuna de dragul copiilor.

Copii, liantul din multe casnicii

Sunt copiii cu adevarat ceea ce ii face pe oameni sa ramana impreuna? Psihologii recunosc ca o casnicie devine mult mai puternica dupa nasterea copiilor.

Forta legaturii nu trebuie insa confundata cu conexiunea emotionala sau cu fericirea partenerilor de cuplu. Sosirea pe lume a copiilor implica schimbari majore in stilul de viata al proaspetilor parinti.

Sacrificiile si compromisurile duc adesea la cresterea tensiunilor intre parteneri. Copiii pot crea constant stres in relatia de cuplu, care devine mai greu de intretinut, odata cu programul incarcat al parintilor.

Cuplurile cu copii sunt insa mai dispuse sa ramana impreuna pana cand acestia devin adulti, moment in care schimbarile majore in viata sunt mai dificile.

Discutia despre copii , inainte de casatorie

Numarul ridicat de divorturi in cazul cuplurilor fara copii mai are si o alta cauza, neintelegerile dintre parteneri tocmai pe aceasta tema.

Din ce in ce mai multe cupluri nu mai discuta despre dorinta de a deveni parinti inainte de casatorie, considerand aceasta optiune drept evidenta.

Cand afla parerea sincera a persoanei iubite despre acest subiect, cei mai multi continua sa spere, asteptand momentul in care partenerul va renunta la dorintele proprii de dragul partenerului.

De cele mai multe ori, acest lucru nu se intampla, iar relatia se poate deteriora in timp intr-un mod dureros pentru ambii parteneri.

Specialistii in terapia de cuplu nu recomanda insistentele sau amenintarile deoarece ele pot duce la situatia in care partenerul care nu isi doreste copii poate ceda din cauza extenuarii, desi dorinta nu i s-a schimbat cu nimic.

Crescand cu un parinte care nu si-a dorit copii, micutul va fi lipsit de afectiunea si dragostea fara echivoc a unui camin in care se poate dezvolta armonios.

Pentru a evita astfel de situatii dureroase, discuta intotdeauna astfel de teme importante cu partenerul inainte de casatorie. Elimina astfel pericolul unei incompatibilitati uriase, ca in cazul in care doar unul dintre voi isi doreste copii.



Autor: Elena Radulescu

Recomandari