De unde vin inhibitiile sexuale

De unde vin inhibitiile sexuale
  calendar_month        
De cele mai multe ori nu punem in practica in relatiile cu partenerul nostru fanteziile sexuale pe care le avem . Ele raman ascunse, cel mai adesea chiar ne oprim din a le recunoaste noua insine existenta. Inhibitiile se nasc din faptul ca dorintele sexuale sunt insotite de sentimente de vinovatie, o combinatie de sentimente de responsabilitate si remuscare. Persoanele care au sentimente de vinovatie privitoare la anumite activitati sexuale considera ca acestea sunt imorale sau oricum ca este ceva in neregula cu ele.

Din ce cauza ne inhibam astfel dorintele sexuale pe care le avem?

Educatie
Inca din copilarie primim mesaje din partea parintilor si a societatii in privinta modurilor in care este acceptabil sau nu sa ne exprimam dorintele sexuale. Conform lui Freud personalitatea umana este impartita in trei aspecte distincte datorita oprimarii exprimarii libere a dorintelor sexuale.

La baza este id unde se afla cele mai primitive nevoi si energia psihica necesara pentru a le putea satisface. Aici este inclusa si nevoia pentru sex.

Urmeaza nivelul ego, unde mintea primeste informatii privind lumea externa de la corp si permite indeplinirea dorintelor sexuale sau de alta natura in moduri care sunt acceptate de societate.

Ultimul nivel este cel al superego-ului unde se afla standarde de comportament invatate si implicit stabilite comportamentele care sunt interzise sau care vor fi pedepsite.

Superego-ul este constiinta noastra. Ea consta din valori acceptate privind ceea ce este gresit si ceea ce este bine. Daca incalcam standardele impuse de superego vom avea remuscari, vom fi furiosi pe noi insine si ne vom forma o parere proasta despre noi.

Exprimarea dorintelor sexuale
In mod normal, atunci cand suntem treji, crede Freud, exista granite stricte intre id, ego, si superego. In timpul somnului, precum si a fanteziilor sexuale, granitele incep sa paleasca si se exprima liber dorintele pe care in mod normal le controlam. Adesea aceasta libertate devine o sursa a sentimentului de vinovatie.

Freud credea ca a descoperit fortele care modeleaza orice personalitate. Contactul cu alte civilizatii ne-a aratat insa ca aceste probleme nu sunt universale, ci asociate societatilor care au la baza religia crestina. Astfel, in Japonia, sentimentul de vinovatie nu este niciodata asociat cu sexul, ci mai degraba cu incapacitatea de a te comporta in conformitate cu responsabilitatile pe care le ai fata de propria familie.

La inceputurile sale biserica crestina interzicea chiar si intre persoanele casatorite raporturile sexuale care au drept scop placerea si nu reproducerea. Unii cercetatori sunt de parere ca aceste restrictii, aceasta permanenta judecare morala a actului sexual, sunt cele care au facut ca societatea vestica sa aiba atatea obsesii cand este vorba de tot ceea ce are legatura cu sexul.

Exista diferite tipuri de sentimente de vina pe care le putem simti:
- vina de a doua zi. Sentimentul de rusine pe care il avem daca, de exemplu, ne-am inselat partenerul sexual stabil.
- vina latenta. Aceasta se naste din ideea ca este ceva in neregula cu sexul, ca este un act "murdar". Chiar daca nu constientizezi acest lucru ramai cu senzatia ca este ceva degradant in actul sexual si ca te-ai comportat ca un animal, numai pe baza instinctelor. In acest caz este foarte probabil sa nu te bucuri de dorintele tale sexuale, sa nu fii capabil sa experimentezi orgasmul si sa ajungi astfel la multe probleme in relatiile pe care le ai.



Cei care nu isi accepta ca normale dorintele sexuale pot incerca sa atraga alte persoane dar in momentul in care acestea isi manifesta interesul devin reci si nu mai raspund la gesturile celuilalt. Daca are loc un contact sexual se poate intampla ca persoana care sufera de "vina latenta" sa simta repulsie sau ura pentru partenerul pe care l-a sedus. Asta ii face incapabili sa aiba o relatie de lunga durata si sa se poata bucura cu adevarat de actul sexual.

Recomandari