Divortul prin acordul partilor

Divortul prin acordul partilor
  calendar_month        
Ruptura ce are loc intr-o familie afecteaza multe persoane: pe cei doi soti, pe copii, familia si apropiatii acestora, dar si societatea per ansamblu. Pentru ca lucrurile sa meraga mai usor si procesul sa se termine mai repede, este de preferat ca separarea sa se faca prin acordul partilor.

In ceea ce priveste casatoria, legea romana face distinctie intre incetarea si desfacerea casatoriei. Casatoria inceteaza prin moartea unuia dintre soti, prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti, recasatorirea sotului celui ce fusese declarat mort. Desfacerea casatoriei are loc prin divort.

Divortul prin acordul partilor a fost introdus in legislatia romana in anul 1993. Conform Codului de Procedura Civila, divortul se poate pronunta de catre instanta judecatoreasca prin acord daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la inchierea casatoriei;
sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.


Termenul de un an se calculeaza astfel: ziua de incheiere a casatoriei nu intra in calcul, dar ziua de implinire se ia in consideratie, insa termenul se considera implinit dupa trecerea acestei zile. Zilele de sarbatori legale intra in calculul termenului.

Nerespectarea termenului de un an in cazul divortului prin acordul partilor duce la respingerea cererii de divort prin acord.

O a doua conditie pentru a se promova actiunea de divort prin acordul partilor este aceea care se refera la faptul ca este necesar ca sotii sa nu aiba copii rezultati din casatoria a carei desfacere o solicita.
In cazul divortului prin acordul partilor, cererea de divort trebuie sa fie semnata de ambii soti.

Presedintele instantei va fixa termen pentru solutionarea cauzei.
La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei si in caz afirmativ va trece la judecarea cererii, fara a adminstra probe cu privire la motivele de divort.
Hotararea care se pronunta este definitive si irevocabila in ceea ce priveste divortul.

In cazul in care sentinta se pronunta ca urmare a unei actiuni bazate pe acordul ambilor soti, instanta va dispune desfacerea casatoriei fara a pronunta divortul din vina unuia sau a ambilor soti.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Horoscopul zilnic 2009 pentru zodia Balanta
  • person

    "iata un horoscop zilnic pentru 2009 interesant despre toate zodiile!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right