Exista o varsta potrivita pentru a spune DA?

history_edu ele.ro calendar_month 07 Sep 2009, 16:13
Am privit multi oameni mergand spre altar: prieteni buni, colegi de scoala, veri, colegi de munca si cunostinte. Toate au fost ceremonii minunate, dar nu toate au fost si casnicii fericite.
Desi multe din aceste cupluri sunt inca impreuna, exista si unele care s-au despartit. Cum si eu sunt pe drumul drept spre o casnicie, nu pot sa nu ma intreb unde au gresit unii dintre acesti oameni, pentru a invata din greselile lor.
Multi dintre cei care au divortat s-au casatorit la varste tinere. Dar care e mai exact varsta ideala pentru o casnicie si cand e prea devreme?
Varsta si intelepciunea
E adevarat, in afara problemelor de religie, profesie sau compatibilitate, unul dintre cei mai buni factori de predictabilitate ai unei casnicii este varsta la care se casatoresc oamenii.
Nenumarate studii spun ca acele casatorii care se intampla inainte de 20 ani au cele mai multe sanse sa se destrame.
Oamenii care se casatoresc cand sunt un pic mai maturi tind sa fie mai stabili si mai fericiti, si au o sansa mai mica de divort .
Multi experti plaseaza varsta ideala de casatorie intre 23 si 27 de ani, si cu cat mai tarziu, cu atat mai bine.
De asemenea, cei doi insuratei trebuie sa fie cat mai apropiati ca varsta pentru a reusi impreuna. Se pare ca acele casnicii in care barbatul e cu minimum 9 ani mai mare decat femeia sau mai tanar de 25 ani au si ele sanse mari de divort.
Experienta de viata care vine odata cu varsta pare sa fie caracteristica ce face casniciile mai de durata, iar viata de facultate contribuie la aceasta experienta. Acei cativa ani in plus petrecuti la scoala pot face diferenta intre o casnicie fericita si una esuata.
Cuplurile care se casatoresc mai tarziu stiu mai bine ce scop au in viata, au mai multe experiente sentimentale si castiga mai multi bani, disparand astfel cativa factori cu potential stresant pentru o casnicie. Absolventii de facultate tind sa aibe mai putini copii in afara casniciei, un alt factor ce poate duce la divort.
Nu e bine nici sa astepti la nesfarsit!
Expertii spun ca si casniciile realizate mai tarziu de 30 ani au sanse mari sa dea gres, deoarece partenerii s-au format separat si fac greu compromisuri.
Un alt motiv al esecului casniciilor tardive il reprezinta dificultatea de concepere a unui copil. Desi tratamentele de fertilizare sunt comune in zilele noastre, multe dintre ele nu functioneaza. Specialistii spun ca cei mai buni ani pentru a da nastere unui copil sunt pana in 35 ani.
Uitandu-ma inapoi la nuntile la care am fost martora, acum imi e mai clar de ce unele cupluri au supravietuit si altele nu. Succesul marital depinde in mare parte de maturitate, varsta, nivelul de educatie, temperamentul cuplului si atitudinea partenerilor.
Ca avem 17 ani sau 70, momentul cel mai bun pentru casatorie e acela in care ne simtim pregatiti pentru o relatie serioasa.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Diferente fonduri structurale si fonduri preaderare
- person
"detalii la www.fondurile-structurale.com"