Hormonii dorintei

Hormonii dorintei
  calendar_month        
Acesta nu este un subiect usor de tratat, intrucat cercetarile nu ne-au oferit pana in prezent toate informatiile necesare pentru a ne face o imagine completa. Cateva lucruri insa sunt cunoscute, chiar daca nu in intregime intelese.

Incepand cu perioada pubertatii corpurile noastre produc hormonul testosteron intr-un numar mai mare, ceea ce ne determina sa incepem sa cautam partenerul nostru de reproducere. Nu este vorba despre ceva ce noi alegem sa se intample sau pe care il putem controla. Aceasta situatie apare atat in cazul femeilor cat si a barbatilor. Desi la femei cantitatea in care se gaseste acest hormon este de 10 20% din cea a barbatilor, nici ele nu sunt in afara influentei acestuia. Corpul femeilor este mult mai sensibil la testosteron, astfel incat si o schimbare minora a nivelului acestuia are o mare influenta asupra sanatatii si dorintelor lor sexuale. Daca nu ai nivelul normal de testosteron te poti lovi de probleme precum lipsa dorintelor sexuale sau alte probleme de sanatate.

Testiculele si ovarele produc cinci tipuri diferite de steroizi din colesterol: androgen si estrogenul sunt doua dintre ele. In mod comun androgenul este perceput ca un hormon masculin, in timp ce estrogenul este considerat unul feminin. Acesti hormoni se gasesc insa si in corpul masculin si in cel feminin. Femeile au de obicei cantitati mai mari de estrogen decat de androgen. Exista cinci tipuri diferite de androgeni si testosteronul este unul dintre ei. Testosteronul are influenta atat asupra corpului, cat si asupra creierului si ne determina sa dorim sex sau sa fim mai receptivi la stimulii sexuali. Testosteronul are influenta asupra mai multor functii ale corpului si influenteaza starea noastra generala de sanatate.

Dupa ce ovarele si testiculele produc testosteronul cea mai mare parte a lui interactioneaza cu o proteina numita globulina (SHBG). Numai 1-2% din intreaga cantitate de testosteron nu interactioneaza si are rol de a influenta functiile sexuale. Cand se evalueaza nivelul de testosteron al unei femei trebuie verificat si cel liber cat si cel total. Acest lucru ii permite doctorului sa vada in ce cantitate este produs si cat de mult este disponibil pentru functiile sexuale. Aceste teste trebuie facute inainte de pranz si la inceputul fazei foliculare a menstruatiei.

Este de remarcat faptul ca estrogenul creste productia de SHBG, ceea ce duce la mai putin testosteron liber. Din aceasta cauza pilulele anticonceptionale luate in doze mari pot duce la disparitia dorintelor sexuale. Poate explica si de ce unele femei au dorinte sexuale mai puternice catre sfarsitul vietii decat la pubertate. Nivelul de estrogen scade brusc dupa ovulatie, ceea ce duce la o crestere a dorintelor sexuale atunci cand femeia este mai fertila si au cel mai slab nivel chiar in timpul menstruatiei (ceea ce explica dorinta pentru sex pe care o simt in aceasta perioada).

Nivelul de testosteron produs de catre corpul femeii si modul in care aceasta raspunde la el nu este constant pe parcursul intregii vieti. Testosteronul este produs in cantitati mari in timpul pubertatii si apoi nivelul sau scade treptat de-a lungul maturitatii. Diferenta nu se observa de la o zi la alta, dar uitandu-te inapoi iti poti da seama ca dorintele si placerile nu mai sunt chiar cele dinainte. Incet, incet iti va da seama ca ceva a disparut. In cazul in care o femeie a suferit o interventie chirurgicala, cum ar fi indepartarea ovarelor, menopauza datorata de operatie, va experimenta in cateva zile o scadere cu 50% a nivelului de testosteron, ceea ce va avea schimbari majore si asupra ei.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Inger solitar
  • person

    "despre emy"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right