Individualitate in cuplu?

Individualitate in cuplu?
  calendar_month   update 13 Feb 2006, ora: 13:26      
Este bine sa iti pastrezi individualitatea chiar daca faci parte dintr-un cuplu? Nu stiu daca este cea mai buna intrebare, dar merita sa reflectam putin asupra ei. Individualitatea sau identitatea, pentru ca nu sunt lucruri similare.

Ce inseamna individualitatea sau identitatea?

Identitatea unei persoane se analizeaza pe mai multe planuri; avem o identitate de gen (feminin vs masculin), o identitate corporala, adica o anumita imagine sau reprezentare despre cum arata si functioneaza corpul nostru; o identitate de rol, de grup, una culturala, nationala si religioasa, crize de identitate si altele. Identitatea se refera la acei descriptori care definesc o persoana dintr-o multitudine de puncte de vedere; daca ma gandesc la buletinul de identitate, el cuprinde doar o mica parte din atributele noastre definitorii. Individualitatea se refera la o entitate singulara, distincta, si se refera la un set de atribute si calitati care face posibila distinctia intre persoane sau intre lucruri.

Raportata la oameni, ea exprima un mod de a fi, un fel de a gandi si actiona, un anumit gen de comportament propriu al acelei persoane, ceva distinctiv, ceva definitoriu. Individualitatea poate fi personala sau colectiva, adica se poate largi aria de reprezentare si la un grup sau la o natiune. Spuneam intr-un alt articol despre autocunoastere ca este bine sa incercam sa ne cunoastem cat mai mult, iar asta presupune multe lucruri: introspectie, dezvoltare personala, diversificarea experientelor de viata, cu alte cuvinte, o anumita deschidere mentala, o analiza mai critica si autocritica precum si altele.

Toate aceste "exercitii" ne-ar conduce catre o identitate mai autentica si identificarea punctelor definitorii personale care ne-ar crea o mai buna individualitate fata de alte persoane. bEste bine sa ne pastram individualitatea in cuplu? Iata ca, dupa aceasta introducere scurta, raspunsul la aceasta intrebare este unul pozitiv, "da!" - este bine ca fiecare partener sa isi pastreze individualitatea in cuplu. Fiecare are nevoi proprii, dorinte, obiective, planuri si are dreptul sa si le descopere, sa le dezvolte, sa le aplice si sa le urmeze. Este cunoscut faptul ca atunci cand doua persoane se indragostesc traiesc o stare de euforie, de idealizare si, uneori, ar fi gata sa isi dea si viata pentru persoana iubita.

Dar aceasta stare nu dureaza foarte mult si este ghidata, spun specialistii, si de mediatori chimici hormonali diferiti de cei care sunt implicati in iubirea de durata. In aceasta perioada tindem sa ne abandonam, sa ne contopim cu persoana iubita si asta ne face sa ne pierdem cumva individualitatea si de multe ori identitatea. Mergem la filmul, la concertul, la expozitia care ii place cel mai mult, incepem sa adoram parfumul X care inainte nu ne placea, incep sa ne intereseze anumite subiecte care inainte nu ne captau atentia, sau sa facem anumite lucruri care inainte nu le faceam, cu motivatia: "daca ea/el vrea si ii place trebuie sa imi placa si mie!"

Nu e rau, ca doar am vorbit la inceputul acestui articol de largirea orizontului si de deschidere, dar asta nu inseamna ca trebuie sa uitam ce ne place, ce vrem, ce dorim. Cred ca aceasta idealizare apare firesc in urma unei superlativizari a calitatilor partenerului, cat si ca o aparare in fata unei temeri de pierdere a acelei persoane "unice". Alta idee legata de pastrarea individualitatii ar mai fi legata de faptul ca se zice ca, dupa o vreme (periodizarea este relativa de la caz la caz), partenerii unui cuplu incep sa semene atat fizic cat si comportamental, mental: se imbraca la fel, mananca cam aceleasi lucruri, le plac cam aceleasi chestii.Este foarte adevarat, si parca si aud cateva persoane spunand: "vai ce frumos, sunt de atata vreme impreuna, uite ce se aseamana!". Dar asta nu trebuie sa ne induca in eroare in ceea ce priveste pierderea identitatii personale, adica pierderea intregii personalitati, ci ar trebui sa ne conduca catre pastrarea unui spatiu intim, personal care trebuie hranit cu valori si nevoi pe care le consideram potrivite. Trebuie sa cautam sa ne indeplinim acele vise si dorinte care ni le-am propus si sa nu renuntam la ele de dragul partenerului. Hai sa incercam sa vedem acum, cand relatia poate se afla cu ceva kilometraj la bord, daca ceea ce facem este pentru ca ne dorim sau pentru ca el/ea s-a impus mai mult? Daca a intervenit o rutina sau facem anumite lucruri de dragul lui/ei?

Rolul ocupat in cuplu

Ma mai gandesc de asemenea la putinta cuiva de a functiona in cuplu. Adica daca ar fi inclinata catre un profil de personalitate mai individualist fata de unul mai permisiv, mai flexibil sau mai "caritabil". Poate cuiva ii este mai greu sa imparta mai mereu cu cineva "ceva"-ul sau personal si poate ar fi bine sa incerce sa vada ca "a-si dori sa fie cu cineva intr-un cuplu" nu este echivalent cu "eu TREBUIE sa functionez intr-unul!" sau "oare de ce X nu vrea sa fie cu mine, desi eu vreau foarte mult asta?". La final, cred ca cel mai bun raspuns ar fi pe undeva la mijloc, adica un cuplu are nevoie de doua persoane care nu trebuie sa functioneze fuzional ca sa supravietuiasca dar nici individualist, caci asta ar duce catre un cuplu rece, distant si fara un "obiectiv" comun. Sunt sigura ca nu am epuizat subiectul dar sper sa va fi deschis macar spre cateva intrebari la care sa reflectati.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cu Adrian (Capricornul) la un suc si o discutie
  • person

    "relatiile mele cu un capricorn workaholic, un scorpion pasional, un tauras protector..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right