Limbajul secret al cuplurilor

Limbajul secret al cuplurilor
  calendar_month   update 17 Dec 2009, ora: 15:25      
Stiai ca alinturile si cuvintele cu subinteles pot fi cheia care iti intareste relatia?

Limbajul intre iubiti poate fi uneori atat de dulceag incat iti vine sa vomiti. Dar cercetatorii au descoperit ca acestea chiar au un scop: numele de alint si frazele cu subinteles fac relatia jucausa si satisfacatoare. Potrivit unui studiu, cu cat exista mai multe alinturi si termeni inventati intr-un cuplu, cu atat relatia va fi mai satisfacatoare.

De altfel, se pare ca nu calitatea poreclelor este importanta, ci cantitatea dulcegariilor de orice fel. Fie ca va conversati in limbajul bebelusilor, fie ca folositi limbaj codat ("se face frig" - traducere: "sa plecam acum"), ideea e ca va cunoasteti destul de bine pentru a va dezvolta propriul limbaj. Aveti propria lume, propria mini-cultura.

Insemnatatea numelor de alint

Alinturile creeaza un fel de granita intre cuplu si restul lumii. De asemenea, si limbajul corpului este o unealta de comunicare intre parteneri. De exemplu, uneori vii acasa dupa o zi lunga la serviciu, iti pui papucii pufosi, te asezi pe canapea si deschizi o sticla cu ceva rosu si bun. Cat de minunat este faptul ca partenerul stie ca de fapt acest comportament inseamna "Seful meu imbecil tocmai m-a facut sa-mi pierd 6 ore din viata cu prostiile lui, si acum trebuie sa am chef de sex?"

Cercetatorii au descoperit ca umorul folosit in rezolvarea conflictelor (prosteli de toate felurile) ajuta la intarirea relatiei si indeparteaza tensiunile.

Cimentarea amintirilor

Nu e de mirare ca noile cupluri isi dau porecle dulci si legate de mancare: dulceata, piersicuta... Dulcele este un descriptor pozitiv, inseamna ca il compari pe cel iubit cu o mancare speciala, pe care de-abia astepti s-o gusti de fiecare data.

Pe masura ce relatia se maturizeaza si increderea intre parteneri sporeste, puteti dezvolta porecle care se refera la o caracteristica fizica sau de personalitate (de exemplu, sa-ti numesti prietenul "Leo" din cauza ca si-a lasat barba sa creasca).

Fiecare experienta traita impreuna deschide usa spre alte porecle si glume, ce devin adevarate amprente ale amintirilor. Fie ca-ti spune Rodeo, dupa ce ai cazut de pe cal, fie ca-l numesti Speedy dupa ce te-a dus la aeroport cu 90 km/h, numele sunt un mod de a trasa linia amintirilor.

Bineinteles, ca o porecla sa mearga, ambele parti trebuie sa fie multumite cu ea. Daca partenerul se supara cand ii spui Imputitul in memoria mancarii indiene pe care a mancat-o toamna trecuta, e clar ca aceasta porecla n-o sa va apropie.

Singura fraza care trebuie spusa

Dar daca tu si partenerul tau ati prefera sa va taiati limbile decat sa va puneti porecle caraghioase? Nu te ingrijora, nu sunteti condamnati la esec. E probabil o relatie in care cuvintele "Te iubesc" sunt spuse foarte rar. Chiar daca nu va prostiti foarte tare in cadrul cuplului, e bine totusi sa fiti amuzanti.

Singurul lucru care e grav intr-o relatie e atunci cand partenerul inceteaza sa te mai strige dupa porecla, si iti spune pe nume. E ca si cum ti-ai striga copilul neastamparat dupa numele intreg, cu nume si prenume. Astfel se trimite semnalul "Nu mai sunt intim cu tine" si e timpul sa luati masuri.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Culoare
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right