Mitul familiei

Mitul familiei
  calendar_month        
Ce este mitul familiei si de ce are atat de multa putere asupra cresterii noastre individuale si asupra relatiilor noastre in familie? Ce se intampla atunci cand mitul familiei trebuie confruntat cu realitatea?

Mitul familiei este o notiune bine exersata, dar falsa, conform careia aparentele sunt mai importante decat realitatea in sine. Mitul familiei spune ca fiecare membru al familiei este compatibil cu restul, ca are aceleasi idealuri si ca ii iubeste pe toti ceilalti membri.

Este vorba, cu alte cuvinte, de un contract intre toti participantii la viata unei familii - un contract pe care, insa, nimeni nu-si aminteste sa-l fi semnat.

Mitul familiei e caracterizat, in primul rand, de cuvantul "noi". Noi o ducem bine, noi avem aceleasi vise, noi credem in idealurile acestea. Astfel, mitul familiei inseamna automat si eliminarea ideii de alegere, nepermitand individualizarea "eu".

Este foarte usor sa te lasi prins in acest mit. Familiile care il impartasesc sunt intotdeauna mai fericite, mai curate, sunt oameni mai buni decat cei mai multi dintre noi.

Mitul familiei este cosiderat un ideal; din pacate, insa, nu intotdeauna ne dorim sa fim asa cum am dori sa ne vada altii.

Rezultatul conflictului dintre ceea ce dorim in teorie si ceea ce dorim in practica e adeseori unul distructiv. Mai mult decat atat, in familiile cu acest crez lucrurile nu sunt deloc democratice. Nu toata lumea poate sa influenteze mitul familiei.

Ideea este cu siguranta una atragatoare: o familie mai buna, mai unita, o familie care nu poate face pasi gresiti. Adevarul este insa altul, si dupa un timp acest mit al familiei perfecte tinde sa ascunda lucruri care dauneaza relatiei, lucruri care trebuie insa sa ramana departe de vazul tuturor.

Aceasta este si problema care duce, de multe ori, la sfarsitul nefericit al unor astfel de aparente. Adevarul nu poate fi evitat, iar neintelegerile ies la iveala cu o rapiditate care nu mai lasa loc negocierii, si deci a rezolvarii problemelor. Mitul familiei este o masca, gandita initial cu bune intentii, dar care in timp nu face decat sa creeze o stare de tensiune in cadrul unei relatii.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right