O relatie sanatoasa?

O relatie sanatoasa?
  calendar_month        
De-a lungul vietii suntem implicati in tot felul de relatii - de familie, prietenie, de scoala, munca, amoroase, etc... fiecare din acestea are potentialul de a ne imbogati experientele, sentimentele, de a ne schimba viata in bine. Acestea sunt relatii sanatoase.

Alteori insa, lucrurile nu stau chiar asa. Ne putem simti inconfortabil in prezenta anumitor persoane, poate ca un membru al familiei, un prieten sau partenerul de viata nu ne trateaza cu respectul meritat. Fireste, exista momente cand, datorita stresului sau diferitelor problemelor, acest lucru poate fi justificat si trecut cu vederea. Daca insa situatia persista atunci este firesc sa ne punem un semn de intrebare: este aceasta relatie buna pentru mine sau nu? De cele mai multe ori alegem sa iesim dintr-o relatie problematica, dar cand sunt implicate sentimente puternice, cum decizi daca relatia cu persoana iubita este sanatoasa sau nu? Si cum poti alege daca se merita sa lupti pentru relatie sau e mai bine sa fugi?
Iata cateva ponturi care te pot ajuta in astfel de situatii.

Intr-o relatie sanatoasa...

Va tratati unul pe celalalt cu respect
Te simti confortabil si in siguranta
Nu sunteti violenti unul cu celalalt
Puteti rezolva conflictele cu succes
Va simtiti bine petrecand timp impreuna
Va ajutati si va sustineti unul pe celalalt
Sunteti interesati de viata partenerului, de locul de munca, familia, prietenii lui etc
Exista comunicare si intimitate
Aveti incredere unul in celalalt
Aveti lucruri si activitati personale, independent de partener
Incurajati prieteniile cu alte persoane
Sunteti sinceri unul cu celalalt
Stiti ca majoritatea persoanelor apropiate sustin aceasta relatie
Aveti mai multe clipe placute in relatie decat neplacute

Intr-o relatie nesanatoasa, unul sau ambii parteneri...

Incearca sa-l controleze sau sa-l manipuleze pe celalalt
Ii provoaca celuilalt sentimente negative fata de propria persoana
Dicteaza cum celalalt ar trebui sa se imbrace, sau sa se comporte


Isi vorbesc urat, nu se respecta
Ii critica prietenii, si descurajeaza relatiile cu alti oameni
Ii este frica de temperamentul celuilalt
Nu-si fac timp unul pentru celalalt
Nu se asculta, sau se ignora
Sunt super posesivi si devin gelosi fara motive intemeiate
Controleaza banii sau resursele celuilalt
Ameninta siguranta celuilalt sau a celor apropiati lui
Imbrancesc, bruscheaza, lovesc sau arunca obiecte
Foloseste forta fizica sau amenintarile pentru a-l impiedica pe celalalt sa-l paraseasca

Uneori nu ne este chiat atat de usor sa decidem daca o relatie problematica ar trebuie abandonata sau mentinuta, daca ar trebui sa lucram pentru a o imbunatati sau pur si simplu sa renuntam, si sa ne vedem de viata noastra. In primul rand trebuie sa aflam daca relatia a fost intotdeauna asa sau este o problema aparuta de curand. Uneori se intampla ca pur si simplu sa trecem prin perioade grele, poate probleme financiare, familiale, sau scolare, lipsa locului de munca sau alte situatii ne fac sa fim stresati si afecteaza felul in care relationam cu celalalt. Sau poate sunt probleme mai vechi ce au fost ignorate iar acum incep sa iasa la suprafata. Gandeste-te la lucrurile ce te deranjeaza si ce ti-ai dori sa se schimbe. Discuta despre acestea cu partenerul si poate puteti gasi impreuna modalitati de a le rezolva.

Daca partenerul tau te raneste in vreun fel, fizic sau emotional, este timpul sa cauti ajutor. Vorbeste cu prietenii sau apeleaza la un consilier pentru a incerca sa rezolvi problema. Daca insa consideri ca situatia voastra nu are rezolvare atunci este timpul sa iesi din relatie. Cel mai important lucru este sa ai incredere in instinctele tale, si tine minte ca fiecare om are dreptul de a se simti in siguranta, de a fi iubit si apreciat. Cel mai bun mod de a defini o relatie ca fiind sanatoasa sau nu, este felul in care ambii parteneri se simt fata de propria persoana. Deasemenea, tratandu-te pe tine cu respect inca de la inceput si cerand respect de la partenerul de viata, vei face un pas important spre a pune bazele unei relatii sanatoase in care ambii parteneri sunt egali si impliniti sentimental.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right