10 mituri despre raceala care te pot imbolnavi

10 mituri despre raceala care te pot imbolnavi
  calendar_month        
Infectiile respiratorii provocate de rinovirus sau de un virus gripal sunt subiectul multor mituri nefondate, care adesea au un efect negativ daca sunt luate in serios, fara sfatul unui medic.

Iata 10 mituri despre raceala si gripa care te pot imbolnavi sau iti pot agrava si mai mult starea sanatatii.


Este suficient sa te imbraci gros si nu racesti

Legatura dintre confortul termic si riscul de raceala a fost demontata in numeroase randuri de specialistii, dar unii inca mai cred in ea.

Adevarul este ca raceala este provocata de un virus, iar temperatura corpului sau cea a mediului inconjurator nu joaca un rol decisiv in infectie.

Raceala este mai comuna iarna

Cei mai multi virusi ce provoaca infectii respiratorii actioneaza toamna si primavara. Iarna, gripa se poate raspandi mai usor intr-o colectivitate, dar nu si raceala, deoarece rinovirusul este aproape inactiv pe timpul iernii.

Imunitatea scazuta te predispune la raceala

Numeroase studii de specialitate arata ca nu exista o legatura clara intre sistemul imunitar si riscul unei raceli. Riscul de infectie este insa de 95% indiferent de rezistenta sistemului imunitar atunci cand virusul ajunge in contact cu membranele nazale, deci rolul spalarii mainilor in reducerea infectiilor nu este un mit.

Oamenii sanatosi nu au nevoie de vaccin antigripal

In cazul gripei, singura diferenta intre cei perfect sanatosi si cei care sufera de unele probleme de sanatate este ritmul de recuperare. Daca esti perfect sanatoasa, vei scapa de gripa mai repede, dar riscul de infectie nu este mai mic.

Netratarea simptomelor ajuta la vindecarea mai rapida

Netratarea simptomelor, pentru a lasa boala sa se manifeste "natural", nu influenteaza cu nimic evolutia bolii. Cei ce prefera sa suporte simptomele complete ale racelii in speranta ca astfel scapa mai repede de boala se inseala amarnic, spun medicii.

Consumul de lapte creste nivelul de mucus in timpul racelii

Laptele este uneori evitat la raceala, deoarece se crede ca duce la productia de mucozitati in exces. Multi medicii nu restrictioneaza insa consumul de lapte in timpul unei raceli si sustin ca acest mit este nefondat.

Raceala se transmite prin sarut

Chiar daca este gresit, acest mit implica totusi un grad de scadere a riscului transmisiei. Schimbul de saliva nu te infecteaza cu un virus ce provoaca raceala, dar daca cel te saruta iti stranuta in fata, poti fi infectata pe loc.

Febra scade cand mananci putin

Scaderea febrei nu tine in niciun fel de alimentatia din timpul bolii. Lichidele sunt recomandate in timpul unei raceli, dar ele nu trebuie sa inlocuiasca alimentele solide din dieta. O alimentatie corecta ajuta corpul sa lupte mai bine cu infectia.

Poti lua gripa o singura data in timpul sezonului

Daca ai suferit deja de gripa de la inceputul sezonului gripal, nu face greseala sa crezi ca esti in afara oricarui risc. Virusul gripal evolueaza cu diferite tulpini si poti contracta din nou gripa daca intri in contact cu oameni bolnavi zi de zi.

Daca te simti bine, nu ii poti infecta si pe altii

Pana la 30% dintre purtatorii unui virus gripal sau al unui virus ce provoaca infectii respiratorii nu prezinta simptomele asociate. In unele cazuri simptomele sunt foarte usoare, dar acest lucru nu afecteaza perioada in care bolnavul ii poate infecta pe cei din jur.



Sursa foto: Foreignstudents.com

Autor: Iulia Anghel

Recomandari