10 reguli ca sa eviti hipotermia in zilele geroase
history_edu ele.ro calendar_month 20 Dec 2012, 09:28
Expunerea prelungita la temperaturi foarte joase duce la hipotermie, situatie care iti poate pune in pericol viata atunci cand ignori efectele pe care frigul le poate avea asupra organismului. Iata cele mai importante 10 reguli ca sa eviti hipotermia in zilele geroase.
Primele efecte ale hipotermiei incep de la tremurat si pierderea unor capacitati motorii complexe, iar daca situatia se agraveaza, frigul poate afecta si vorbirea, iar in cele din urma duce la pierderea cunostintei si la moarte.
Iata cum sa te protejezi de hipotermie, atunci cand temperatura corpului scade sub 36 C, indiferent daca suferi de frig la munte sau in oras.
Acopera cat mai multa piele
Fularul ridicat pe fata in timpul gerului extrem este foarte important, la fel ca si protectia urechilor, a caror temperatura scade foarte rapid. Asigura-te ca acoperi cat mai multa piele atunci cand iesi intr-un frig extrem.
Imbraca-te in straturi
Tinuta potrivita include mai multe articole vestimentare, purtate unul peste altul, ce pot fi indepartate daca te incalzesti prea tare. Reglarea temperaturii corpului prin eliminarea sau adaugarea straturilor este o modalitate excelenta de a evita hipotermia.
Evita epuizarea in exterior pe timpul iernii
Poti face hipotermie chiar si atunci cand cureti propria curte de zapada. Asigura-te ca nu te epuizezi prea mult in exterior si intra periodic in casa pentru a te incalzi.
Nu uita de paturi
Paturile speciale pentru excursionisti asigura caldura maxima cu o greutate minima. Daca petreci mult timp in zone reci, ia si o astfel de patura cu tine in masina sau langa trusa de prim ajutor.
Pastreaza-ti temperatura cu mancare si bauturi calde
Bauturile calde si mancarea calda sunt cea mai simpla modalitate de a ajuta corpul sa-si mentina temperatura fara sa consume prea multa energie. Daca trebuie sa petreci mult timp in exterior la temperaturi foarte reduse, nu ezita sa le consumi, dar evita bauturile alcoolice calde.
Evita sa stai in frig cu hainele ude
Lana si materialele sintetice sunt recomandate pentru hainele purtate pe ger deoarece retin mai putina apa. In schimb, bumbacul se poate imbina rapid cu apa rece sau zapada topita si creste riscul de hipotermie.
Nu petrece prea mult timp in frig singura
Daca esti la munte, asigura-te ca nu pleci singura pe trasee pe timpul iernii. Nici copiii nu trebuie lasati sa se joace in zapada nesupravegheati, atunci cand temperaturile sunt foarte scazute.
Evita imbracamintea si accesoriile care pot afecta circulatia sangelui
Chiar daca sunt calduroase, unele haine si accesorii pot restrictiona circulatia sangelui daca sunt prea stramte si impiedica reglarea normala a temperaturii corpului.
Foloseste un incalzitor de maini si de picioare
Prezent tot mai des in trusele de urgenta luate in excursiile pe munta, incalzitor de maini si de picioare sub forma unei pungi umplute cu gel produce caldura puternica timp de zeci de minute si astfel iti incalzeste extremitatile afectate de ger.
Limiteaza expunerea la temperaturile extreme
Copiii si batranii sunt cei mai expusi hipotermiei atunci cand temperaturile sunt foarte reduse, dar nici adultii nu o duc prea bine cand mercurul din termometre se contracta catre -10 grade. Cand ai de infruntat astfel de temperaturi extreme, incearca sa nu petreci mai mult de 30 de minute in exterior, inainte de a te incalzi din nou.
Autor: Iulia Anghel
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Toamna despartirilor
- person
""cautati-ma pe dincolo daca nu credeti in vise..:))" eu"