20 octombrie: Ziua Internationala a Osteoporozei

20 octombrie: Ziua Internationala a Osteoporozei
  calendar_month        
Ziua Internationala a Osteoporozei 2008 va lansa o campanie de doi ani care urmareste sa mobilizeze opinia publica in scopul de a modifica politicile de sanatate in domeniul osteoporozei.

Va fi o "chemare la actiune" adresata miscarii globale pentru osteoporoza, cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanti, platitori de taxe si cetateni preocupati de imbunatatirea politicilor sanitare in sistemele guvernamentale si private din toata lumea.

Obiectivele campaniei

Apelul la responsabilii guvernamentali pentru sisteme de sanatate din toate regiunile sa recunoasca osteoporoza ca o prioritate a sanatatii publice

Raspandirea mesajului ca trebuie facut mai mult la nivel de guverne nationale si asiguratori de sanatate pentru a promova depistarea precoce si a oferi un regim cat mai bun de compensare la medicamentele anti-osteoporotice cele mai necesare

Apelul la indivizi sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea propriului sistem osos si sa sprijine munca si eforturile de convingere depuse de societatile nationale de osteoporoza

Chemarea la schimbare

Fracturile osteoporotice reprezinta o cauza majora de suferinta, dizabilitate si deces la populatia varstnica, iar costurile lor pentru sistemele de sanatate le depasesc pe cele ale multor boli cronice majore.

Astazi, osteoporoza este o prioritate pentru Uniunea Europeana, deoarece se considera ca in anul 2025 populatia varstnica, trecuta de 65 de ani, a Europei (deci populatia cu risc de osteoporoza) o va intrece pe cea tanara, mai mica de 25 de ani. De aici apare si interesul pentru prevenirea fracturilor datorate osteoporozei, deoarece este mult mai bine si mult mai ieftin sa tratezi, decat sa vindeci.

Mai mult, din cauza numarului in crestere de persoane varstnice in populatie, numarul de fracturi cauzate de osteoporoza este prevazut a creste de 2 pana la 3 ori in urmatoarele cateva decade. Aceasta crestere iminenta a numarului persoanelor afectate creeaza o presiune majora pe sistemele de asigurari de sanatate din intreaga lume.Din pacate, Romania nu sta prea bine la acest capitol, pentru tara noastra nu este inca o prioritate preventia osteoporozei, dovada cea mai concludenta fiind numarul foarte mic al aparatelor de diagnosticare a osteoporozei (densitometre osoase) ce se gasesc la noi. In plus, costurile medicamentelor sunt destul de ridicate (cu aceasta ocazie, firma de medicamente Sanofi Aventis a ieftinit unul din produsele sale dedicate tratarii osteoporozei - Intreaba in farmacii!).

In Bucuresti, un examen de densitometrie osoasa se poate face, cel mai ieftin, la Centrul de Reumatologie, dar astfel de aparate se mai gasesc si la Spitalul Sf. Maria, Spitalul Militar si altele. Mergi cu o trimitere de la medicul de familie, examenul nu depaseste 100 lei!

Din pacate, in tara situatia sta mult mai prost, exista judete intregi in care nu exista astfel de aparate pentru depistarea si monitorizarea evolutiei osteoporozei.

In ciuda avansului semnificativ al stiintei si medicinei, realitatea actuala este ca:

intre 12 si 20% dintre pacienti mor in primul an care urmeaza unei fracturi de sold

se estimeaza ca 80% dintre cei aflati la risc inalt de osteoporoza si care au suferit deja cel putin o fractura nu sunt nici identificati, nici tratati pentru osteoporoza

multe guverne nationale nu trateaza osteoporoza ca pe o prioritate majora de sanatate si nu angajeaza resurse adecvate pentru detectie si tratamentmulte scheme de asigurari de sanatate (private sau publice) nu acopera costurile diagnosticului si tratamentului inainte de aparitia primei fracturi - chiar daca este este cost-eficient sa procedeze asa.

Cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei, s-a lansat si un nou soft, numit FRAX, ce poate calcula foarte rapid, in cateva secunde, riscul de fractura osteoporotica. Iti poti face testul FRAX si online, la adresa http://www.shef.ac.uk/FRAX/.

Pentru mai multe informatii, poti accesa site-ul Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (www.aspor.ro).

Contribuie si tu la campania: "Ridica-te si pledeaza pentru un sistem osos sanatos!"

Recomandari

Newsletter Ele.ro

stihii
  • person

    "nu renunta niciodata la ce iti place!!!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Curea Amira Snake Print
Shop Ele.rochevron_right