20 sindroame medicale ciudate si misterioase (II)

20 sindroame medicale ciudate si misterioase (II)
  calendar_month        
Exista multe boli ciudate pe lumea asta, dar aceste 20 sindroame reprezinta un mister chiar si pentru medici.

Citeste aici prima parte a articolului!

11. Sindromul Stendhal

Sindromul Stendhal este numele dat unei tulburari care apare dupa admirarea unor piese frumoase de arta, si caracterizate prin anxietate, ameteli, confuzie, batai rapide ale inimii, chiar si halucinatii si lesin. Boala este asociata in special cu arta din Florenta, Italia, desi s-a manifestat prin reactii similare si la vederea altor lucrari de arta.

12. Sindromul cadavrului ambulant

Bolnavii afectati de acest sindrom cred ca sunt morti, ca putrezesc sau ca si-au pierdut parti corporale sau organe interne. In unele cazuri, victimele cred ca ele nici nu mai exista. Cauza bolii este fie o trauma a creierului, fie o boala psihica.

13. Jumping Frenchmen of Maine

Acest sindrom este de fapt o forma exagerata a bolii numite hiperexplexie, si este numita astfel deoarece a fost observata prima data la taietorii de lemne din zona lacului Moosehead, in regiunea Maine, in 1878. Suferinzii reactioneaza violent la zgomotele bruste si puternice: ei tipa, sufera spasme musculare, dar executa comenzi in mod involuntar. De exemplu, cand li se cere pe un ton autoritar sa loveasca pe cineva, o fac fara ezitare. Se crede ca e o boala genetica, determinata de blocarea unui aminoacid care calmeaza sistemul nervos central.



14. Sindromul studentilor la medicina

Aceasta este o boala mintala temporara, asemanatoare cu ipohondria, care ii loveste pe studentii la medicina, facandu-i sa creada ca sufera de bolile pe care le studiaza. Dupa statistici, 80% dintre studentii la medicina experimenteaza acest sindrom, mai ales in timp ce studiaza boli ingrozitoare.

15. Sindromul Ierusalim

Sindromul Ierusalim este o forma de manie religioasa care provine din sau duce la vizitarea orasului Ierusalim. Pacientul crede ca are o misiune religioasa, si ca e de fapt reincarnarea unui sfant din Biblie. Oamenii care sufera de acest sindrom se imbraca in robe albe si tin predici pe strada.

16. Disfonia spasmodica

Disfonia spasmodica este o boala neurologica care provoaca miscarea involuntara a laringelui, cauzand spasme musculare ce jeneaza discursul. In mod ciudat, bolnavii nu sunt dernajati de boala atunci cand canta, soptesc, rad sau vorbesc in rime. Nu exista vreun tratament cunoscut, desi injectiile cu Botox usureaza simptomele pe termen scurt.

17. Sindromul Moebius

Sindromul Moebius este o boala neurologica innascuta, caracterizata prin neputinta bolnavilor de a forma expresii faciale. Bolnavii sunt incapabili sa-si miste muschii fetei, ceea ce inseamna ca nu pot zambi, nu se pot incrunta, si nici macar nu clipesc. De asemenea, le e foarte greu sa-si miste ochii dintr-o parte in alta si au dificultati de inghitire.

76889.jpg

18. Sinestezia
Oamenii care sufera de sinestezie (sintestezi) asociaza un stimul cu unul dintre cele 5 simturi atipice pentru stimulul respectiv. Mai clar, de exemplu, ei percep un sunet ca pe o culoare, practic sunt in stare sa "vada" sunetele. Incidenta acestei boli este destul de mare in lume (5%). Este o afectiune nepericuloasa, adesea genetica, si raportata in general in randurile artistilor si muzicienilor.

19. Sindromul mirosului de peste



Trimetilaminuria, cunoscuta si sub numele de sindromul mirosului de peste, este o boala care face ca respiratia, transpiratia si urina bolnavului sa aiba un miros puternic de peste. Boala este provocata de incapacitatea corpului de a descompune anumiti compusi din alimente. Nu exista leac pentru acest sindrom, dar pacientii isi pot controla simptomele evitand anumite alimente si luand antibiotice.

20. Sindromul "Alice in Tara Minunilor"

Bolnavii cu acest sindrom vad lucrurile distorsionat, fie mult mai mici (micropsie), fie mai mari (macropsie) decat sunt in realitate. Este o boala temporara asociata adesea cu migrenele, desi poate fi provocata si de tumori pe creier sau droguri halucinogene.

Recomandari