29 octombrie - Ziua Mondiala a Psoriazisului

29 octombrie - Ziua Mondiala a Psoriazisului
  calendar_month        
Peste 125 de milioane de persoane sunt afectate in intreaga lume de afectiunea dermatologica cronica numita psoriazis

Stiati ca printre principalii factori declansatori ai psoriazisului se numara si stresul?

Psoriazisul reprezinta o afectiune cronica severa, inflamatorie si proliferativa, mediata imun si determinata genetic. Fiind o afectiune cu debut la orice varsta si incidenta egala pe sexe, psoriazisul presupune existenta unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp si zonele de extensie (coate, genunchi). Desi cei mai multi pacienti prezinta forme usoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate si severe determinand un marcat discomfort fizic, un stres psiho-social sever si in final un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului.

Cauzele care pot produce psoriazis nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declansatori implicati precum: stresul (starile conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infectiile, anumite medicamente.

Incidenta psoriazis in Romania si in lume

Psoriazisul afecteaza intre 1,5 si 3% din populatia Americii de Nord si a Europei, cu incidenta mai crescuta in Danemarca si alte tari ale Europei de Nord. Incidenta minima este in Asia Centrala si de Est, unde cifrele sunt sub 0,4%.

In Romania, incidenta reala a bolii nu este foarte bine precizata. Datele epidemiologice indica 12.200 de cazuri noi in anul 2003 (raportate de medicul de familie) si in jur de 4.700 de cazuri internate in spitale in anul 2004 (Institutul National pentru Cercetare-Dezvoltare in Sanatate). Conform procentului de prevalenta pentru zona noastra geografica si climatica, numarul estimativ al bolnavilor de psoriazis este de peste 400.000.

Ziua de 29 octombrie a fiecarui an este o zi speciala dedicata tuturor celor care sufera de psoriazis fiind considerata Ziua Mondiala a Psoriazisului (World Psoriasis Day)

Ziua Mondiala a Psoriazisului

Pe intreg mapamondul, Ziua Mondiala a Psoriazisului se sarbatoreste pe 29 octombrie. In aceasta zi se desfasoara campanii, manifestari si evenimente menite sa aduca in atentia publicului larg problematica comuna a tuturor persoanelor afectate de aceasta boala oferindu-le recunoasterea sociala si consideratia de care au nevoie.

Conceputa in 2003 de pacienti pentru pacienti, Ziua Mondiala a Psoriazisului reuneste anual eforturile asociatiilor acestora de a semnala tuturor importanta acestei afectiuni, severitatea ei, impactul medical, economic si social implicit si de a imbunatati intelegerea acestei boli de catre forurile sanitare autorizate, pacienti si comunitatea medicala.

Anul acesta, accentul se pune pe incidenta psoriazisului la copii. Cu aceasta ocazie, copiii din intreaga lume sunt invitati sa se inscrie in competitia internationala de desen special conceputa pentru a marca acest eveniment - http://www.worldpsoriasisday.com.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

cadouri
  • person

    "si maine e o zi"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right