3 sfaturi pentru a preveni cancerul ovarian

3 sfaturi pentru a preveni cancerul ovarian
  calendar_month        
Cancerul ovarian este o boala care poate sa apara oricand, insa oamenii de stiinta sustin ca afectiunea este provocata sau grabita de anumiti factori.

Descopera care sunt acesti factori de risc si cum anume poti impiedica aparitia cancerului ovarian.

Factorii de riscIstoricul familial


Daca mama, o matusa, bunica sau o alta femeie din familia ta sufera sau a suferit din cauza cancerului ovarian, trebuie sa iei in calcul faptul ca riscul ca si tu sa te imbolnavesti este destul de mare. Din acest motiv, este recomandat sa iti faci controale si analize anuale. Astfel, in cazul imbolnavirii, vei putea sa tratezi cancerul ovarian in timp util.

Avorturi repetate

Femeile care fac mai mult de doua avorturi sunt mult mai supuse riscului de imbolnavire cu cancer ovarian, spre deosebire de cele care nu au facut niciun avort. Cel mai bine este sa incerci sa previi sarcinile prin folosirea celei mai potrivite metode contraceptive pentru tine. Avortul reprezinta un risc general pentru sanatatea ta, atat fizica, cat si psihica, asa ca este de preferat sa nu ajungi intr-o astfel de situatie.

Alti factori de risc

- varsta inaintata - peste 50 de ani (chiar si asa insa, cancerul ovarian a fost depistat si la femei mai tinere)
- rasa alba (cancerul ovarian este mai frecvent descoperit la femeile albe, spre deosebire de cele afro-americane)
- lipsa unei sarcini pana in varsta de 30 de ani
- istoric personal cu cancer de uter sau san
- dieta alimentara bogata in grasimi
- consumul de alcool si tutun
- obezitatea
- tratamentele hormonale pe baza de esterogen, fara progesteron etc.

Cum sa previi aparitia cancerului ovarian

Desi cancerul ovarian se trateaza in situatia in care este depistat in faza incipienta, intotdeauna este mai bine sa previi.

Asadar, iata cele mai bune 5 variante prin care poti face acest lucru.

Opteaza pentru pilula contraceptiva

Oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca femeile care iau tratamente hormonale (mai ales pilule contraceptive), sunt mult mai protejate impotriva cancerului ovarian. Femeile care iau pilule contraceptive pe o perioada de cel putin 5 ani, cu siguranta sunt supuse unui risc mai scazut de cancer ovarian, spre deosebire de cele care nu urmeaza un astfel de tratament.

Consuma mancare sanatoasa

Atunci cand consumi multe fibre si reduci consumul de fibre, grasimi si alcool, esti pe drumul cel bun. Asadar, pentru a preveni imbolnavirea cu cancer ovarian, ar fi bine sa acorzi mai multa atentie alimentelor pe care le mananci. Opteaza pentru produse naturale, neprelucrate. De asemenea, studiile au demonstrat ca femeile care fac sport de cel putin 3 ori pe saptamana isi protejeaza organismul impotriva acestei boli.

Intemeiaza-ti o familie

Femeile care nu au nascut niciun copil pana la varsta de 30 de ani sunt supuse riscului de imbolnavire cu cancer ovarian. Astfel, daca vrei sa previi aparitia bolii, ar fi bine sa ramai insarcinata inainte de a implini aceasta varsta si chiar sa alaptezi dupa nastere. Nasterea si alaptarea reduc riscul de cancer la san cu 60%.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari