31 mai, Ziua Mondiala Fara Tutun

31 mai, Ziua Mondiala Fara Tutun
  calendar_month        
Fumatul este o epidemie globala si o problema de sanatate publica. La nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni sunt dependenti de tutun.

In Romania, 1 din 4 romani fumeaza zilnic. Poate nu atat de cunoscut este faptul ca fumatul nu mai este un simplu mod de socializare. Dependenta de fumat este o boala psihica, fizica si comportamentala care poate fi tratata cu ajutorul medicului si al psihologului.

Marti, 31 mai este ZIUA MONDIALA FARA TUTUN. Tema aleasa in acest an de catre OMS este "Conventia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (CCCT) salveaza vieti", pentru a da un impuls aplicarii acestui tratat international.

El contine masurile pe care ar trebui sa le ia politicienii pentru a reduce numarul fumatorilor in vederea imbunatatirii sanatatii populatiei.

Pentru a arata bucurestenilor efectul devastator pe care il are fumul de tigara asupra organismului oamenilor, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", in colaborare cu Societatea Studentilor Medicinisti organizeaza actiunea "STOP! Cu plamanii la control!".

Cu aceasta ocazie, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", prin Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat, a lansat invitatia pentru marti, 31 mai, in intervalul 13.00 - 16.00, la Universitate, unde o echipa de 10 tineri studenti la medicina a fost prezenta pentru a masura "varsta" plamanilor trecatorilor si gradul de intoxicatie cu monoxid de carbon.

De asemenea, au fost prezenti la eveniment:

Dr. Magdalena CIOBANU - Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" - Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat, coordonator Expert al Ministerului Sanatatii Publice pentru controlul tutunului, la Comisia Europeana si OMS; Coordinator of the Smoking Cessation Centre - Institute of Pneumology "Marius Nasta" National Counterpart for European Strategy on Tobacco Control, WHO, Expert of the Ministry of Health on tobacco control to the European Commission;
D-na Manuela Mitrea, Deputat PSD, sustinator al campaniei;
D-nul Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii.

Rezultate obtinute:

In cadrul actiunii "Stop! Cu plamanii la control!" au fost testate peste 150 de persoane. Acestea au aflat, cu ajutorul unui spirometru, aparat care masoara cantitatea de monixid de carbon din sange, care este valoarea monoxidului de carbon din organismul lor ;
Cea mai mare valoare inregistrata a fost de 49, persoana testata avand 46 de ani si fumand 2 pachete de tigari pe zi. O valoare normala se situeaza intre 0 si 5, situatie in care monoxidul de carbon din organism are ca principala cauza poluarea atmosferica. Orice valoare mai mare de 6 indica o expunere la fum de tigara sau la un mediu toxic.
Media inregistrata la tinerii cu varsta cuprinsa intre 19 si 30 de ani este de 15 - 20, ceea ce indica un consum mediu de 1 pachet de tigari pe zi.

Conventia cadru poate fi gasita pe: www.stopfumat.eu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

my thrill
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right