4 pacate ale aerului conditionat. Vezi la ce riscuri te supui!

4 pacate ale aerului conditionat. Vezi la ce riscuri te supui!
  calendar_month        
Aparatul de aer conditionat este aproape indispensabil in prezent. Stim ca bunicii nostri nu au avut parte de el si tot au trait, insa diferenta dintre tineretea lor si tineretea noastra este ca acum clima s-a dat peste cap iar temperaturile sunt inuman de ridicate.

Vazut mai mult ca o necesitate, decat ca un moft, aerul conditionat racoreste temperaturile din casa si face ca atmosfera sa fie respirabila. Din pacate, ca orice alt lucru bun, si aerul conditionat are cateva hibe. Mai exact, poate provoca anumite boli sau le poate agrava pe cele pe care le ai deja.

Tu preferi sa stai cu aerul conditionat pornit, desi stii ca poate provoca anumite afectiuni, sau preferi sa-ti menajezi starea de sanatate si sa il tii oprit?

Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni cauzate de expunerea la aerul conditionat.

1. Te doare capul

Una dintre cele mai simple si comune afectiuni cauzate de expunerea la aerul conditionat este durerea de cap. Aceasta se explica foarte simplu, prin trecerea brusca de la temperatura ridicata de afara, la temperatura racoroasa din incapere. De asemenea, te poti alege cu dureri lombare si la nivelul cefei. Ai grija ca aerul conditionat sa nu sufle aer rece fix in directia ta.

O alta solutie eficienta ar fi pornirea aerului conditionat doar atunci cand nu esti in camera si imediat ce intri din nou sa il opresti.

2. Ai ochii uscati

Un aparat de aer conditionat montat prost, pe care il setezi la temperaturi joase si care bate fix spre tine, poate provoca uscarea ochilor. Practic, aerul conditionat usuca prea mult aerul din incapere, iar acest lucru se rasfrange si asupra ochilor tai.

Aerul conditionat poate accentua afectiunile oculare, cum ar fi conjunctivita si blefarita si iti poate cauza probleme daca porti lentile de contact.

Specialistii recomanda sa porti ochelari de protectie, daca stai cu aerul conditionat pornit la birou. Acasa, poti amplasa in camera un umidificator.

3. Te alegi cu afectiuni respiratorii

In momentul in care iti montezi un aer conditionat acasa, este foarte important sa te interesezi cum cureti filtrele. In timp, aparatul de aer conditionat devine loc prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor, a virusilor si a altor patogeni. Toti acestia iti pot provoca afectiuni respiratorii.

Cea mai periculoasa bacterie este Legionella. Ea poate cauza de la simple viroze, pana la pneumonii.

4. De la rinita si pneumonie, la stop cardio respirator

Foarte multi medici se plang ca in cabinetele lor ajung pacienti imbolnaviti de aparatul de aer conditionat. Cele mai frecvente afectiuni sunt rinita si pneumoniile, dar exista si cazuri extrem de grave, in care pacientii au facut stop cardio-respirator.

Aceste boli sunt posibile din cauza temperaturii mult prea scazute setata pe aparat. Daca afara sunt 35 si grade Celsius, nu este indicat ca temperatura din camera sa ajunga la 16 grade Celsius. Poate fi confortabil, dar poate fi si foarte periculos, pentru ca organismul nu suporta o diferenta atat de mare de temperatura.

Ideal ar fi sa setezi temperatura aparatului intre 21 si 25 de grade Celsius. Nu tine pornit aerul conditionat toata ziua. Profita de beneficiile aparatului de aer conditionat fara sa faci abuz de el!

Autor: Laura Galan

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right