5 probleme de sanatate pe care poti sa le mostenesti de la mama ta

5 probleme de sanatate pe care poti sa le mostenesti de la mama ta
  calendar_month        
De foarte multe ori, femeile mostenesc problemele de sanatate ale mamelor, iar acest lucru ar trebui sa te puna in garda si sa previi din timp o serie de afectiuni pe care le poti avea.

Discuta cu mama ta si afla care sunt bolile de care sufera, iar apoi afla mai multe detalii despre prevenirea acestora.Osteoporoza


Intreab-o pe mama ta daca in ultimii ani a devenit mai scunda. Acest simptom este specific osteoporozei, din cauza macinarii oaselor. In cazul in care mama ta sufera de aceasta afectiune, sansele ca si tu sa o mostenesti in acest sens sunt incredibil de mari.

In prima faza ar trebui sa mergi la un doctor pentru o scanare a oaselor, astfel incat sa vezi ce densitate osoasa ai.

Ulterior, este nevoie de o alimentatie sanatoasa, bazata in special pe lactate care contin foarte mult calciu.

Menopauza prematura

Desi nu este o boala, ci un fenomen absolut normal si natural, menopauza este totusi o problema atunci cand apare prea repede. Din pacate, foarte multe femei intra la menopauza chiar si la 35 ani, din cauza stilului de viata nesanatos, dar si din cauza mostenirii genetice. Discuta cu mama ta si intreab-o la ce varsta a intrat la menopauza sau cand au aparut primele simptome specifice.

Pentru a preveni menopauza precoce trebuie sa adopti un stil de viata cat mai sanatos si eventual sa urmezi, daca este cazul, diverse tratamente hormonale, recomandate de catre medic.

Colesterolul marit

Daca mama ta are un nivel ridicat de colesterol, sansele sa te confrunti cu aceeasi problema sunt destul de ridicate. Mai exact, sansele ca tu sa ai colesterolul foarte mare in situatia in care mama ta sufera de aceasta problema, sunt de 50%. Un simplu test de sange iti poate indica care este nivelul colesterolului in acest moment, astfel incat sa stii daca este nevoie sa iei masuri drastice in ceea ce priveste stilul de alimentatie sau daca pur si simplu trebuie sa fii doar putin mai atenta.

Daca rezultatele analizelor nu sunt deloc multumitoare, nu iti ramane decat sa renunti la grasimile din alimentatie si sa incepi sa consumi cat mai multe ceaiuri calde.

Depresie

Afectiunile psihice sunt destul de grave si nu trebuie ignorate, mai ales daca mama ta s-a confruntat cu acestea. Conform unor studii, se pare ca depresia este o afectiune care se poate transmite de la mama la fiica. Daca mama ta sufera sau a suferit din cauza depresiei inainte de varsta de 31 de ani.

In cazul in care in familia ta au existat cazuri de depresii puternice, nu iti ramane decat sa mergi la un specialist pentru o evaluare psihologica si sa ii ceri mai multe detalii si sfaturi despre cum poti preveni o depresie. Nu uita ca aceste sfaturi le poti primi doar in urma evaluarii pe care medicul ti-o va face.

Boli de inima

Din pacate, de cele mai multe ori, femeile sunt supuse bolilor de inima, care sunt ereditare si se transmit din mama in fiica. Daca mama ta sufera de o boala de inima, este recomandat sa iti faci o serie de analize si ecografii care sa analizeze starea inimii tale.

In principiu este recomandat sa renunti la alimentatia bazata pe grasimi si sa faci miscare fizica ori de cate ori ai ocazia.

Autor: Corina Petrea

Recomandari