5 semne care iti arata ca ai pietre la rinichi

5 semne care iti arata ca ai pietre la rinichi
  calendar_month        
Pietrele la rinichi sau calculii renali reprezinta o afectiune pe care multa lume o trateaza doar atunci cand durerile devin insuportabile.

Insa aceasta afectiune nu apare de pe o zi pe alta, ci se agraveaza in timp.


La inceput, pietrele au dimensiuni mici si sunt eliminate pe cale naturala, prin urina, dar in momentul in care urina nu mai poate transporta calculii, acestia devin din ce in ce mai mari si incep sa iti transmita tot felul de semnale pentru a-ti da de inteles ca tratarea problemei nu mai trebuie amanata.

De ce apar pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi apar, in general, din cauza hidratarii necorespunzatoare. In lipsa apei, sarurile si mineralele din urina se intaresc si, in loc sa fie eliminate, se sedimenteaza la nivel renal. Pe masura ce timpul trece, calculii devin tot mai mari. Daca prezinti urmatoarele simptome, este bine sa consulti un medic. In faza incipienta, pietrele la rinichi se pot trata acasa cu ceaiuri si cu un consum ridicat de apa, dar daca nu mergi la timp la doctor, exista riscul unor complicatii.

1. Ai dureri in zona lombara

Nu ai ridicat nimic greu, nu "te-a tras curentul", dar cu toate acestea resimti dureri puternice de spate, in zona lombara? Este posibil sa ai pietre la rinichi. Durerile de spate sunt, de fapt, dureri de rinichi. Masarea zonei cu geluri special concepute pentru durerile de spate nu va rezolva problema.

2. Urinezi frecvent si simti arsuri

Urinarile frecvente si senzatia de arsura pe care o simti in timpul mictiunii sunt semne care iti indica faptul ca ai putea avea pietre la rinichi. Nevoia imperioasa de a urina, chiar si la cateva minute dupa ce deja ai urinat, poate semnala migrarea pietrelor din rinichi in ureter. Odata ajunse acolo, pietrele te vor face sa simti dureri in timpul mictiunii. Este foarte usor sa confunzi pietrele la rinichi cu infectia urinara, deoarece ambele afectiuni prezinta acest simptom al urinarii frecvente si dureroase.

3. Urina este tulbure si miroase puternic

Urina sanatoasa este galbena si limpede. Daca observi ca incepe sa fie tulbure si capata un miros puternic si urat, inseamna ca este posibil sa ai o afectiune a tractului urinar, poate chiar pietre la rinichi. Spunem "poate", intrucat acest simptom poate aparea si in cazul unei infectii urinare, al deshidratarii sau al unei inflamatii.

4. Observi sange in urina

Hematuria sau urinarea cu sange este un alt semn care tradeaza prezenta pietrelor la rinichi. De cele mai multe ori, urinarea cu sange este insotita de dureri de spate si de dureri in timpul mictiunii. Peretele ureterului impinge pietrele catre vezica urinara pentru a forta eliminarea lor din organism, dar pe traseul lor, calculii lezeaza mucoasa cailor urinare, putand provoca sangerarea lor. Asa se face ca elimini sange in timpul mictiunii.

5. Nu ai pofta de mancare

Scaderea poftei de mancare este un alt semn care, impreuna cu unul sau mai multe dintre cele mentionate anterior, poate indica prezenta pietrelor la nivelul rinichilor.

In anumite situatii, pietrele la rinichi provoaca varsaturi, febra si frisoane.

Tu ai avut astfel de simptome? Le-ai tratat sau le-ai ignorat?

Autor: Laura Galan

Recomandari