5 solutii impotriva respiratiei urat mirositoare

5 solutii impotriva respiratiei urat mirositoare
  calendar_month        
Nu doar cu guma de mestecat vei reusi sa-ti pastrezi o respiratie proaspata! Pasta de dinti sau spalarea limbii, care sunt metodele cele mai eficace?

Respiratia urat mirositoare (halitoza in termeni medicali) nu este o fatalitate, ea se poate rezolva simplu, in majoritatea cazurilor ea fiind consecinta unei igiene buco-dentare deficitare.

1. Rezolva-ti cariile

In 70% din cazuri, halitoza tine de o problema buco-dentara: gingivita, carii, abcese, parodontita. Bacteriile care se acumuleaza intre dinti produc compusi sulfurati volatili si urat mirositori. Deci, chiar daca nu e prea placut sa mergi la dentist, fa-o!

2. Spala-te pe dinti

Ideal ar fi sa te speli dupa fiecare masa, insa dimineata si seara este obligatoriu. Schimba-ti periuta la doua luni si foloseste ata dentara. In plus, daca porti o proteza dentara, este important sa eviti ca resturile sa se aglomereze sub aceasta si sa formeze cuiburi de bacterii. La finalul periajului, clateste foarte bine.

3. Spala-te pe limba51820.jpg



Saliva joaca rolul de agent de curatare al bacteriilor care se gasesc in mod natural in gura ta. In timpul noptii, din cauza diminuarii secretiei de saliva, se formeaza un depozit de bacterii sub limba. Studiile au demonstrat ca respiratia urat mirositoare poate fi legata de acest depozit. In acest caz, spala-te bine pe limba.

4. Guma de mestecat?

Daca nu poti sa te speli pe dinti, poti sa mesteci o guma, cu conditia sa fie fara zahar. Parfumul nu conteaza. De fapt, eficacitatea acesteia consta in faptul ca mestecand-o vei saliva mai mult si astfel dintii se vor curata. Daca vei manca un mar, acesta va avea exact acelasi efect.

5. Meniul bun?

Anumite alimente sunt mai susceptibile decat altele pentru a-ti provoca halitoza. Acesta este cazul cepei, usturoiului si al condimentelor in general. In plus, este important sa te hidratezi bine. Adopta obiceiul de a bea multa apa inainte de a merge la culcare pentru a evita respiratia neplacuta la trezire. Si, bineinteles, redu consumul de alcool si tigari.

Insa, daca igiena ta dentara este buna si, cu toate acestea, halitoza persista, inseamna ca alta este cauza. Ea mai poate fi provocata si de infectii ale nasului sau gatului (angine, rinite, sinuzite), probleme digestive (reflux gastro-esofagian, hiperaciditate gastrica, infectie pulmonara). In acest caz, doar tratarea bolii respective te va scapa de respiratia urat mirositoare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right