6 greseli comune de medicatie, care pot ucide!
history_edu ele.ro calendar_month 28 Aug 2009, 11:38
In fiecare an, 1.5 milioane de oameni se imbolnavesc grav din cauza greselilor de medicatie, si 100 000 mor. Cu toate acestea, toate cazurile pot fi prevenite. Cum? Invatand la ce sa fii atenta atunci cand urmezi un tratament!
1. Confundarea a doua medicamente cu nume similare
Poate scrisul medicului e indescifrabil, sau farmacista nu e atenta si-ti da altceva de pe raft: greselile pot aparea oriunde! De aceea e important sa intelegi ce-ti scrie medicul pe reteta (atat numele cat si doza medicamentului) si sa fii atenta cand iei medicamentele din farmacie.
2. Luarea a doua sau mai multe medicamente care-si potenteaza unul altuia efectele secundare
Orice medicament are efecte secundare potentiale. Problema apare atunci cand iei mai multe medicamente in acelasi timp, ce pot interactiona si intensifica efectele secundare. Unele dintre cele mai periculoase efecte secundare ce pot fi amplificate sunt hipertensiunea si ameteala. Ai mare grija daca iei vreun medicament cu substanta activa warfarina. Aceasta este "regina interactiilor medicamentoase". Intreaba-ti intotdeauna medicul sau farmacistul despre potentialele efecte secundare cand incepi un medicament nou.
3. Supradoza la combinarea mai multor medicamente cu proprietati similare
E usor sa gasesti medicamente care au actiuni similare, desi au fost prescrise pentru probleme diferite de sanatate. De exemplu, poti avea un medicament pentru tratarea durerilor, altul pentru anxietate si altul de dormit - dar sunt toate sedative, iar efectul lor combinat este unul toxic!
4. Gresirea dozajului
Medicamentele sunt prescrise cu o varietate de unitati de masura, si nu trebuie mult efort ca sa gresesti. De exemplu, 1.0 mg poate deveni rapid 10 mg, care se poate dovedi o supradoza fatala. Cele mai comune greseli au loc atunci cand se confunda microgramele cu miligramele, rezultand o doza de 1 000 de ori mai mare. De obicei, aceste greseli au loc in spitale, in timpul injectiilor intravenoase.
5. Amestecarea alcoolului cu medicamentele
Alcoolul, combinat cu o lista lunga de analgezice, sedative sau alte medicamente, devine o otrava fatala, ce te poate trimite direct in coma. De fapt, unii experti spun ca n-ar trebui sa bei niciodata alcool cand urmezi un tratament.
6. Luarea unor medicamente pe reteta, la care mai adaugi de la tine cateva medicamente OTC
Chiar si unele dintre cele mai comune OTC-uri (medicamente vandute fara prescriptie medicala) pot avea efecte secundare grave. De exemplu, Maalox, un medicament banal pentru tulburarile digestive, contine un ingredient activ ce interactioneaza violent cu anticoagulantele, hipoglicemiantele si antiinflamatoriile (mai ales cu ibuprofenul si antiinflamatoriile nesteroidiene).
Alte articole despre