6 solutii pentru picioare sanatoase

history_edu ele.ro calendar_month 12 Oct 2011, 13:17
Ritualul de ingrijire al oricarei femei trebuie sa aiba in vedere toate zonele anatomice ale trupului, cu atat mai mult pe cele supuse unor solicitari majore in fiecare zi. Picioarele au nevoie multa atentie din partea ta, caci ele sunt nevoite sa indure o serie intreaga de chinuri cauzate de pantofii chic, ingusti si inalti pe care ii adori.
Iata cateva solutii pe care sa le pui in practica pentru a avea picioare sanatoase si frumoase, in cazul in care te confrunti cu una din problemele expuse in randurile de mai jos:
Calusurile si bataturile
Calusurile si bataturile sunt sunt zone de piele ingrosata, moarta si intarita care se formeaza in puncte de presiune precum calcaiul sau degetele. Ele apar mai ales daca porti sandale sau slapi, din pricina frictiunii repetate a piciorului de talpa.
Pentru a scapa de ele, foloseste o piatra ponce in fiecare zi dupa dus, apoi aplica o lotiune care sa contina acid lactic pentru hidratare si exfoliere.
Nodurile
Nodurile sunt diformitati vizibile ale celui de-al doilea, al treilea si al patrulea deget de la picior.
Calusuri dureroase se pot forma pe suprafata degetelor de asemenea, iar purtarea pantofilor prea ingusti sau prea mici poate agrava situatia.
Prin urmare, alege sa porti numai incaltaminte foarte comoda, cu varful lat. In unele cazuri, chirurgia poate corecta aceasta problema.
Unghia incarnata
Unghia incarnata este o afectiune provocata de un fragment sau un colt dezvoltat nefiresc, de obicei in lateral, care intra in piele provocand inflamatie, durere si deseori infectie bacteriana.
O solutie pentru faza incipienta este sa-ti cufunzi piciorul intr-un recipient cu apa in care ai adaugat in prealabil sare timp de 15 minute, de doua ori pe zi, pentru a reduce inflamatia si disconfortul.
Daca observi ca incepe sa se umfle sau sa supureze, viziteaza de urgenta medicul. Pentru a evita aceasta problema, taie unghia cat se poate de drept, fara sa rotunjesti colturile.
Piciorul de atlet
Daca observi portiuni de piele uscata, care se exfoliaza si produc mancarime, atunci ai contactat micoza piciorului sau "piciorul de atlet", o infectie fungica care apare cel mai des intre degetele de la picioare.
Ai nevoie de un spray antifungic pe care sa il folosesti de doua ori pe zi timp de o luna, insa este de preferat sa-ti tratezi si membrii familiei si sa-ti dezinfectezi toate perechile de incaltaminte.
Ai grija sa porti slapi la piscina sau la dusurile comune, precum si pantofi al caror material permite piciorului sa respire.
Mirosul neplacut
Incaltamintea si transpiratia pot da nastere impreuna unor mirosuri extrem de neplacute. Daca ai aceasta problema, este important sa lasi piciorul sa respire cat mai des.
Aplica amidon de porumb sau antiperspirant direct pe talpa picioarelor, poarta sosete care absorb umiditatea si pulverizeaza spray special pentru incaltaminte inainte sa te incalti.
Platfusul
Cea mai comuna cauza a durerii de calcai, platfusul poate fi cauzat de incaltamintea cu talpa plata sau de practicarea unor sporturi pe suprafete dure. Afectiunea este de fapt o inflamare a benzii de tesut care face legatura intre calcai si baza degetelor de la picior.
Pentru a scapa de durere, aplica gheata pe calcaie de doua ori pe zi, ia un medicament care sa contina ibuprofen si incearca sa faci cateva exercitii de intindere tragand varfurile degetelor spre nas si tinandu-le in aceasta pozitie 10 secunde.
Daca disconfortul nu cedeaza dupa doua saptamani, lasa medicul sa intervina.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre