7 explicatii posibile pentru starea ta de oboseala

7 explicatii posibile pentru starea ta de oboseala
  calendar_month        
Ne aflam in mijlocul unei crize mondiale de energie fizica, tot mai multe persoane acuzand stari continue de oboseala pe fondul mai multor factori precum responsabilitatile profesionale si casnice, lipsa acuta de timp sau alte cauze necunoscute.

Ocazional, lipsa de vlaga poate fi simptomul unei afectiuni serioase. In cele mai multe cazuri insa, extenuarea este provocata de probleme minore, usor de rezolvat.



Iata care sunt 7 explicatii posibile pentru starea ta de oboseala:

Anemia

Daca fluxul ciclului tau menstrual este abundent, ai fost diagnosticata cu fibrom uterin sau chisturi ovariene ori ai nascut recent, pierderea unei cantitati mari de sange conduce la anemie. Aceasta este cauza principala a oboselii in randul femeilor.

Atunci cand celulele sangelui au o deficienta in hemoglobina, organele si tesuturile organismului nu mai primesc suficient oxigen si, prin urmare, te vei simti slabita.

Alti factori care declanseaza anemia sunt hemoragiile interne, lipsa de fier, acid folic si a vitaminei B12. Simptomele acestei afectiuni includ ameteli, frisoane si stari de iritabilitate.

Glanda tiroida hipoactiva

Daca ritmul tau este mai lent si te simti usor deprimata, ai putea suferi de hipotiroidism. Boala apare cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni responsabili cu controlul felului in care organismul consuma energia.

Anumite analize de sange pot detecta randamentul tiroidei, iar daca acesta este scazut, un tratament cu hormoni sintetici te va pune pe picioare imediat.

Infectia tractului urinar

Cu toate ca majoritatea femeilor asociaza infectia tractului urinar cu senzatii de arsura si usturime, medicii spun ca oboseala este unicul indiciu in anumite cazuri.

Dupa o analiza de urina, tratamentul cu antibiotic va rezolva usor problema iar tu te vei simti minunat in mai putin de o saptamana.

Excesul de cofeina

Remediul rapid pentru somnolenta pe care majoritatea oamenilor il folosesc este cofeina. In mod surprinzator, aceasta substanta poate avea efectul opus pentru un procent generos de femei.
Cofeina este un stimulent, insa consumul excesiv se poate transforma intr-o profunda stare de oboseala.

Intoleranta alimentara

Desi mancarea ar trebui sa ne furnizeze energie, specialistii au descoperit ca anumite intolerante alimentare ascunse sunt responsabile cu declansarea starilor de somnolenta.

Daca observi ca un anumit aliment te determina sa casti si sa ravnesti la un pui de somn, incearca sa-l elimini din meniul tau zilnic pentru o perioada. Este foarte probabil sa depistezi astfel "vinovatul" pentru neplacutele stari de oboseala.

Apneea de somn

Calitatea somnului este, in mod evident, criteriul de baza pentru a fi in forma pe parcursul zilei. Apneea este o afectiune caracterizata prin pauze respiratorii repetate si frecvente, fenomen care iti intrerupe ciclul de somn fara sa constientizezi.

Sforaitul este deseori un indicator al apneei de somn si sta si el la baza oboselii diurne. Un control medical te va ajuta sa rezolvi problema, fie prin anumite schimbari ale stilului de viata, fie prin tehnici medicale precise.

Afectiunile cardiace

Daca te simti extenuata dupa activitati pe care inainte nu le considerai foarte solicitante, precum menajul sau caratul pungilor de cumparaturi, acesta ar putea fi un semnal de alarma pentru o posibila afectiune cardiaca.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari