7 probleme grave ale pielii care te trimit de urgenta la dermatolog

7 probleme grave ale pielii care te trimit de urgenta la dermatolog
  calendar_month        
Pielea ta iti vorbeste, dar tu asculti cu adevarat ce iti spune? Cele mai comune probleme ale pielii pot ascunde boli grave, de aceea este crucial sa nu le ignori, ci mai degraba sa te indrepti de urgenta la dermatolog pentru un diagnostic timpuriu.

Principiul conform caruia este mai bine sa previi decat sa tratezi este usor de respectat cu ajutorul semnalelor transmise de propria ta piele.


Afectiunile de toate tipurile debuteaza cu probleme diverse ale pielii, mai mult sau mai putin grave. O simpla eruptie cutanata sau cateva zone uscate la nivelul epidermei pot fi simptome inofensive sau, dimpotriva, motive intemeiate sa iti vizitezi dermatologul.

1. Alunitele

Considerate de multe ori semne care infrumuseteaza o anumita zona a corpului, alunitele sunt ca un cutit cu doua taisuri. Ele sunt fie parti specifice ale anatomiei tale, fie simptome discrete ale cancerului de piele.

Poti sa deosebesti cu usurinta identitatea lor, analizandu-le aspectul: cele cu forma regulata, care raman in acelasi loc pe trup si nu isi modifica nuanta (maro sau cafeniu), nu sunt un motiv de ingrijorare.

In schimb, alunitele cu forma neregulata, care nu au aceeasi culoare pe toata suprafata si tind sa se innegreasca in timp, merita atentia medicala cuvenita. Sangerarea alunitelor ar trebui sa te determine sa apelezi urgent la un consult dermatologic - ar putea fi canceroase!

2. Eruptiile cutanate

Anumite zone ale corpului unde eruptiile cutanate nu apar de obicei, in jurul ochilor, nasului si al gurii, ar trebui sa fie examinate de un specialist cat mai curand posibil. La fel, daca o eruptie aparent banala nu dispare in timp scurt si incepe sa se extinda in alte portiuni corporale, ar putea fi un simptom al unei afectiuni ascunse.

3. Zonele uscate

In timpul iernii, zonele uscate apar pe maini si pe chip, in urma expunerii la frig. Totusi, portiunile mari si extinse de piele uscata ar putea indica o disfunctie a glandei tiroide. Simptomul mai poate sa apara ca efect secundar al unor medicamente sau ca manifestare a diabetului si a circulatiei sanguine deficitare.

4. Negii

Negii care apar pe maini, picioare sau genunchi se pot trata cu creme care contin acid salicilic, insa au nevoie de o evaluare medicala atunci cand isi schimba forma si incep sa se extinda. Imediat ce observi un neg care se inroseste, se umfla sau devine dureros, supune-l unei analize de specialitate.

5. Taieturi care se vindeca greu

Taieturile si leziunile pielii care se vindeca foarte greu sunt specifice diabetului. Prea mult stres contribuie si el la acest fenomen, deoarece secretia cortizolului (hormonul anxietatii) impiedica sistemul imunitar sa functioneze optim. Sindromul Cushing si boala Raynaud se manifesta similar. Daca o rana nu se vindeca in doua saptamani, consulta de urgenta dermatologul.

6. Inrosirea rapida a pielii

Ucigasul tacut, hipertensiunea arteriala, are ca simptom initial inrosirea rapida a pielii. Oamenii care sufera de aceasta afectiune sunt anxiosi, nervosi si stresati, stari care stimuleaza productia de adrenalina si conduc, in final, chiar la infarct sau accident vascular cerebral. Alte cauze asociate cu inrosirea pielii sunt rozaceea, febra, menopauza sau efectele secundare ale unor medicamente.

7. Unghiile patate

Orice modificare a pielii la nivelul unghiilor (paloare, invintire, patare) semnaleaza o lipsa de oxigenare a sangelui, pe fondul unor boli precum afectiunile cardiace si pulmonare, astmul sau pneumonia.



Tu cu ce probleme ale pielii te confrunti?

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari