7 simptome care te trimit urgent la ginecolog

7 simptome care te trimit urgent la ginecolog
  calendar_month        
Exista anumite simptome care ar trebui sa te determine sa faci o programare la medicul ginecolog. Secretiile neobisnuite, menstruatiile neregulate si lipsa acestora sau durerile abdominale sunt doar cateva dintre acestea.

Nu amana vizita la cabinetul de ginecologie in conditiile in care te confrunti cu anumite probleme. Acestea se pot agrava sau pot semnala o serie de afectiuni care, netratate in timp util, pot duce la aparitia complicatiilor.

Iata cele mai frecvente 10 simptome care reprezinta o problema si care necesita un control amanuntit.

1. Secretiile vaginale anormale

Ti s-a intamplat, tot mai des in ultima vreme, sa gasesti lenjeria intima patata din cauza unei secretii galbui sau maronii, cu un miros ciudat, diferit? Cu cat secretia este mai abundenta si miroase mai neplacut, cu atat sansele sa suferi de candidoza sunt mai mari.

Mergi la medicul ginecolog pentru un control si o analiza. In functie de tipul infectiei, acesta iti va administrat tratamentul potrivit care poate sa dureze pana la 14 zile.

2. Mancarimi in zona genitala

Este un lucru obisnuit ca uneori sa simti o mancarime usoara in zona genitala. Acest lucru se intampla, de regula, cand transpiri sau cand creste parul pubian. Totusi, mancarimile puternice pot fi provocate tot de prezenta ciupercii candida albicanis.

3. Noduli in zona genitala

Daca brusc simti ca in zona genitala s-a dezvoltat un nodul sau orice alta umflatura suspecta, este necesar un control ginecologic. Sunt sanse mari sa fie vorba doar despre un fir de par crescut pe sub piele (situatie frecventa atunci cand obisnuiesti sa te elipezi cu ceara) sau despre anumite probleme hormonale. Medicul ginecolog este singurul care poate pune un diagnostic in urma controlului.

4. Menstruatii neregulate

Menstruatiile neregulate nu sunt normale. Acestea sunt provocate de anumite dezechilibre hormonale. Nivelul dezechilibrelor poate fi identificat numai in urma unor analize amanuntite, dupa care se poate aplica tratamentul corespunzator.

5. Menstruatii foarte dureroase si foarte abundente

Este absolut normal ca in timpul menstruatiilor sa te confrunti cu un oarecare disconfort, insa durerile pentru care ai nevoie de calmante nu sunt normale.

In acelasi timp, menstruatiile care seamana, mai degraba, cu o hemoragie nu sunt deloc normale. Este adevarat ca, in general, cantitatea si fluxul depinde de la femeie la femeie, insa in cazul in care observi ca ceva nu este in regula, ar fi bine sa ceri ajutorul unui specialist.

6. Sangerarile intre menstruatii

Sangerarile intre menstruatii pot fi provocate de o sarcina extrauterina, de endometrioza, de fibrom uterin, dereglari ale hormonilor sexuali, de o rana pe col, de tratamentele pe baza de anticonceptionale, de cancerul de col uterin sau de anumite infectii vaginale.

Oricare ar fi cauza, cu cat o vei descoperi mai repede, cu atat mai bine va fi pentru tine.

7. Lipsa menstruatiei

Daca menstruatia ta intarzie mai mult de doua sau trei saptamani, ceva nu este in regula. Amenoreea poate fi provocata de o serie de anomalii cromozomiale, ale secretiei hormonale ale hipotalamusului, de anomalii structurale ale vaginului sau de afectiuni ale glandei pituitare.

Autor: Corina Petrea

Recomandari