7000 de romani si-au facut pana acum testul gratuit de hepatita C

7000 de romani si-au facut pana acum testul gratuit de hepatita C
  calendar_month        
De la lansarea celei mai vaste campanii de testare gratuita pentru depistarea infectiei cu virusului hepatitei C, peste 7000 de romani au beneficiat de aceasta analiza gratuita.

Mai mult decat atat, inca patru noi laboratoare din tara s-au alaturat campaniei, la Iasi, Ploiesti si Baia Mare, astfel:

- Baia Mare: Laboratorul Clinica Somesan si Laboratorul Maraclinica
- Iasi: Laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Sfanta Parascheva
- Ploiesti: Laboratorul Valahia

Datele de contact complete ale acestor noi laboratoare precum si ale tuturor celor peste 70 de laboratoare implicate in campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numarul de telefon 021.326.00.36, numar cu tarif normal.

Persoanele care doresc sa se testeze trebuie doar sa se adreseze laboratorului Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitand testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Demarata la sfarsitul lunii ianuarie de catre Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), impreuna cu Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" si cu sustinerea laboratoarelor Bioclinica, Radio Romania si Roche Romania, campania de testare pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C se desfasoara sub sloganul: "Hepatita C nu doare. Doar ucide."

50.000 de teste gratuite de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C sunt puse la dispozitia celor interesati prin intermediul laboratorului Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti si a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica si partenere din toata tara.

"Este foarte important ca oamenii sa constientizeze faptul ca hepatita C este o boala grava, care, netratata, poate duce la ciroza si cancer hepatic. Asa cum au mentionat specialistii, daca pentru hepatita virala B exista vaccin si incidenta bolii a scazut progresiv in ultimii ani, pentru hepatita virala C testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii", a declarat Marinela Debu, presedinta APAH, asociatie membra a APCR, care reprezinta pacientii cu hepatite virale.

"Alianta noastra s-a implicat in aceasta campanie cu toate resursele si toate asociatiile membre, indiferent de patologie, isi aduc aportul la succesul acestei intiative unice pentru noi. Campania de testare este acum in plina desfasurare si ii invitam in continuare pe toti cei care doresc, sa isi faca acest test gratuit.", a mentionat Cezar Irimia, presedintele APCR.

Hepatita virala C - o boala grava, dar silentioasa

Infectarea celulelor hepatice cu virusul hepatitei C determina o inflamatie acuta a ficatului, hepatita, care este, "silentioasa" din punct de vedere al simptomelor si semnelor. Hepatita C este o boala transmisibila.

Toate persoanele infectate cu acest virus au potentialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sangelui persoanei infectate cu sangele unei persoane neinfectate.

Cu masurile corecte de preventie, aceasta transmitere poate fi evitata. Virusul hepatitei C este un virus care supravietuieste in sangele uscat, uneori chiar pana la 3 luni, mai mult decat alte virusuri, de exemplu HIV.

Modalitati de transmitere

1. Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzator (mai ales inainte de anii 1990)
2. Folosirea in comun de seringi de catre utilizatorii de droguri (in ultimii ani)
3. Transmiterea prin hemodializa
4. Transmiterea prin tatuaje, piercing
5. Transmiterea prin utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala (periute de dinti, aparate de ras, forfecute/unghiere acestea pot avea pe suprafata lor urme microscopice de sange care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)

Cel mai important lucru de retinut referitor la simptomele hepatitei cu virus C este ca marea majoritate a oamenilor care se infecteaza cu virusul C nu au niciun fel de simptome. De obicei, momentul infectarii trece neobservat, el putand fi confundat cu o gripa usoara.

Singura modalitate de a depista o infectie cu virusul hepatitei C ar fi ca persoana respectiva sa mearga sa se testeze pentru depistarea anticorpilor anti-VHC.
Recomandari