8 sfaturi practice pentru a invinge diabetul

8 sfaturi practice pentru a invinge diabetul
  calendar_month        
Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii ce se dezvolta in timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Pentru a iesi invingator din lupta impotriva diabetului poti urma anumite tratamente sau poti adopta un regim diferit de viata. Despre cele mai eficiente 1001 sfaturi practice pentru a invinge diabetul aflam din cartea lui Judith McQuown "Cum sa invingi diabetul".

1. Gandire pozitiva
Pentru a iesi invingator din lupta impotriva diabetului trebuie in primul rand sa incepi sa privesti diabetul ca pe o provocare din care poti iesi invingator. Trebuie sa vezi dincolo de limite pentru a rezolva rpobelmele si pentru a obtine rezultate. Depinde numai si numai de tine daca vei birui sau nu diabetul.

2. Incepe imediat tratamentul cu insulina
Ai diabet de tip 2 si ai fost diagnosticat recent; asta inseamna ca pancreasul tau produce insulina. Insa doctorul iti recomanda acum injectiile cu insulina. Cercetari de ultima ora indica faptul ca multi oameni cu diabet de tip 2 isi obosesc pancreasul in primele faze ale bolii. De aceea, exista de multe ori o "luna de miere" care dureaza de la cateva luni pana la un an cand medicatia orala are efect, ce este urmata de o inevitabila epuizare, cand pancreasul nu mai produce insulina. Din acel moment, ei vor lua insulina pentru tot restul vietii. Daca incepi imediat tratamentul cu insulina, pancreasul tau suprasolicitatva putea sa se odihneasca si sa isi revina. Mai tarziu ? in special daca ai reusit sa treci de la obezitate la supraponderalitate sau de la o greutate mare la una normala - vei putea trece de la insulina la pastile.

3. Lantus sau "pompa de insulina a saracului"
Lantus este cea mai noua insulina cu durata de actiune constanta si un dar din ceruri pentru multi diabetici a caror glicemie scadea drastic cand luau Ultralente sau alte tipuri de insulina cu actiune constanta. Deoarece Lantus are o durata de aproximativ 24 de ore, creeaza un nivel bazal care poate simula actiunea unui pancreas normal sau a unei pompe care elibereaza constant doze mici de insulina. Chiar si daca folosesti Lantus, va trebui sa iei insulina cu efect rapid, ca Humalog sau Novolog, pentru a acoperi mesele si va trebui sa folosesti seringi diferite pentru Lantussi pentru insulina rapida deoarece acestea reactioneaza una cu cealalta. Si totusi, daca Lantus iti ofera un control mai bun asupra glicemiei, ai putea renunta la Humalogul de dinainte pranzului sau cinei.

4. Baga usturoi!
Exista multe persoane care cred ca usturoiul ar trebui sa fie ridicat la statutul de grup de alimente separat. Pe langa faptul ca este excelent la gust si ca este mancarea traditionala a diferitelor grupuri etnice, usturoiul are si multe proprietati terapeutice. El reduce tensiunea si actioneaza ca anticoagulant si antibiotic. In plus, usturoiul fortifica sistemul imunitar.

5. Fara zahar nu inseamna fara carbohidrati
Probabil ca stiai: nici siropul de amidon cu o concentratie mare de fructoza, nici glucoza - doua ingrediente des intalnite in semipreparate - nu sunt considerate a fi zahar din ratiuni legate de clasificarea produselor, insa ele iti pot face glicemia sa explodeze. Mierea nu este un ingredient pe care sa il poti gasi la fel de des in alimente deoarece este cu mult mai scumpa. Poliolul este un ingredient de care multi diabetici nu prea au auzit. Multi dintre ei descopera ca poliolul face nivelul glicemiei sa salte, asa ca citesc cu atentie etichetele de pe produse si evita preparatele care il au in compozitie.



6. Schimba-ti frecvent insulina
Pentru a-ti pastra insulina adecvat tine minte cateva sfaturi:
- un flacon nedesfacut pastrat in frigider va fi valabil pana la data de ecpirare. Dar, ca sa fii sigur, incepe sa il folosesti cu cel putin doua luni inainte de acel termen;
- un flacon nedesfacut pastrat la temperatura camerei este valabil 28 de zile;
- un flacon desfacut pastrat la frigider este valabil 28 de zile;
- un flacon desfacut pastrat la temperatura camerei este valabil 28 de zile.

7. Cafeaua reduce riscul de diabet
De fapt, cafeina care se gaseste in cafea reprezinta adevaratul avantaj. Cercetatorii de la Harvard Public Health au studiat un esantion de 42 888 de barbati si 85 056 femei din 1980 pana in 1998. Conform standardelor de atunci, nici unul dintre ei nu avea diabet la inceperea studiului. Barbatii care au baut mai mult cu 6 cesti de cafea normala si-au redus riscul de diabet cu aproximativ 50%. Femeile care au baut la fel de multa cafea l-au redus cu 30%. Cercetatorii de la Harvard cred ca felul in care organismul uman metabolizeaza zaharul este afectat de cafeina, ceea ce duce la scaderea riscului de diabet de tip 2.

8. Injectez insulina, cresc kilogramele?
Multi dintre cei cu diabet 2 care trec pe insulina pentru un control glicemic observa o explozie a kilogramelor. Intre 10 si 25 de kilograme intr-un an. Daca si tu ai patit-o, iata motivele si rezolvarea problemei: inainte de a incepe tratamentul cu insulina, corpul tau nu era capabil sa metabolizeze eficient carbohidratii, asa ca glucoza produsa era eliminata prin urina, in loc sa ajunga in celule pentru a putea fi folosita. Insa, sub actiunea insulinei, corpul tau reusea sa utilizeze toti carbohidratii respectivi, iar rezultatul era o crestere abrupta in greutate. Din moment ce toate aceste calorii si carbohidrati sunt folositi acum, nu iti va mai fi atat de foame si nici nu vei manca la fel de mult, dar aceste schimbari au nevoie de timp pentru a se produce. Vei incepe sa pierzi kilogramele de insulina in aproximativ sase luni, dar, daca nu incepi sa scazi in greutate la 2 saptamani dupa ce ai trecut pe insluina, s-ar putea sa fie necesara cresterea dozelor.

Pentru celelalte 993 de sfaturi practice pentru a invinge diabetul citeste cartea lui Judith McQuown "Cum sa invingi diabetul - Cele mai bune 1001 de sfaturi practice". Cartea poate fi comandata de la editura Polirom aici

Sursa: Articol oferit de

Recomandari