9 intrebari despre hepatita C

9 intrebari despre hepatita C
  calendar_month        
Numeroase intrebari se pun asupra modului de contaminare cu hepatita C, asupra modalitatilor de protejare, a depistarii si a tratamentelor. Sa lamurim aceste lucruri odata pentru totdeauna!

1. Cum se transmite virusul hepatitic C?

Transmiterea pe cale sangvina ramane principala cale de contaminare cu virusul hepatitic C. Transfuziile sangvine sunt astazi destul de sigure, la fel si dializele pentru pacientii care sufera de insuficienta renala. In schimb, riscul de contaminare prin injectarea de droguri este ridicat, si se pare ca exista si un risc de transmitere prin periuta de dinti sau lama de ras.

2. Cum ne protejam de virus?

Evita cu orice pret injectarea de droguri cu material nesteril. Trebuie sa previi pe cat posibil riscul de intepare accidentala, mai ales daca lucrezi in sistemul sanitar. Cu periuta de dinti sau lama de ras riscul este mic, dar nenul. Evita piercingurile, tatuajele, acupunctura daca nu esti sigura ca materialule au fost sterilizate.

3. Ne putem contamina pe cale sexuala?

Da, exista un risc scazut de contaminare pe cale sexuala, dar totusi nenul. Acest risc se mareste in cazul raporturilor in timpul menstruatiei si in prezenta leziunilor genitale.4. Ne putem contamina printr-un act medical?

Se presupune ca unele hepatite se pot transmite prin instrumentele endoscopice utilizate la explorarea tubului digestiv. De asemenea, exista un risc in cazul transfuziilor sangvine. Totusi, aceste cazuri sunt foarte rare in prezent.

5. Cum stim daca ne-am contaminat?

Hepatita C este o boala care ramane mult timp tacuta. Cel mult poti sa simti o oboseala excesiva, cateva probleme digestive si mancarimi cutanate. Doar depistarea prin analize de sange poate dovedi infectarea.

6. Cum iti protejezi familia?

Tinand cont ca hepatita C se transmite prin sange, e de-ajuns sa ai propria ta periuta de dinti, lama de ras, forfecuta de unghii si unghiera. Nu exista niciun risc de contaminare prin schimb de cuverturi sau pahare, tuse sau alte contacte.

7. Care este evolutia bolii?

Boala evolueaza incet, adesea asimptomatic, timp de luni sau chiar ani. In 20% din cazuri, ea evolueaza in ciroza (ficatul devine fibros si nu mai functioneaza bine). In 5-10% din cazuri, ciroza se transforma in cancer de ficat. In 20-30% din cazuri, boala se vindeca spontan in cateva saptamani.

8. Exista tratamente?

Atunci cand hepatita C este putin activa, este suficient ca boala sa fie supravegheata. Ea se tine sub observatie prin analize de sange in care se face dozarea transaminazelor (enzime hepatice care dovedesc suferinta ficatului) si biopsia ficatului pentru a se evalua starea acestui organ. Alcoolul si celelalte medicamente toxice pentru ficat sunt de evitat. Daca hepatita este activa, se folosesc tratamente cu interferon sau antivirale care incetinesc sau opresc evolutia bolii.

9. Tratamentele sunt eficace?

Cand hepatita C este activa, tratamentele medicamentoase sunt de obicei eficace. Biterapia vindeca definitiv 50% din persoanele infectate cu acest virus. Exista insa si hepatite C rezistente la tratamente, dar progresele in domeniul antiviralelor sunt rapide si se inregistreaza din ce in ce mai putine astfel de cazuri.

Recomandari