9 lucruri pe care nu le stiai despre urechile tale

9 lucruri pe care nu le stiai despre urechile tale
  calendar_month   update 13 Sep 2011, ora: 09:22      
Dintre toate partile anatomice ale trupului tau, urechile sunt cel mai usor de neglijat daca nu simti niciun disconfort la nivelul lor iar auzul nu-ti face probleme . Acest lucru nu inseamna totusi ca poti ignora aspectele de care trebuie sa tii seama pentru a evita eventuale neplaceri pe viitor.

Este esential sa fii informata asupra tuturor pericolelor la care te expun urechile tale, de la dopurile de ceara pana la hazardul zborului cu avionul atunci cand esti racita in zona capului. Iata 9 lucruri pe care nu le stiai despre urechile tale:

1. Ceara din urechi se poate indeparta foarte usor

Cu toate ca multe persoane au facut un obicei din a-si curata ceara din urechi cu betisoare subtiri prevazute cu vata in capat, tehnica este periculoasa.

Poti folosi aceste accesorii de igiena pentru a indeparta impuritatile de pe suprafata lobului, insa odata introduse in conductul auditiv, ele vor impinge un eventual dop si mai mult in directia timpanului.

Lasa apa calduta sa curga peste ureche in timp ce esti la dus, apleaca-ti capul intr-o parte pentru drenaj,apoi sterge cu un prosop moale partea exterioara.

2. Ceara din urechi are un scop necunoscut

Rolul exact pe care ceara din urechi il detine nu a fost stabilit concret,insa credinta comuna este aceea ca substanta face parte din procesul de auto-curatare al organelor auditive.

3. Urechea detine cele mai mici oase ale corpului

Cele trei oase ale urechii medii - ciocanul, nicovala si scarita - au rol amplificator.Ele sunt cele care transmit energia produsa de vibratiile din aer, de la timpan la urechea interna.

Desi sunt mici, aceste trei oase au un rol foarte important:daca sunt dislocate, se rup sau sunt atacate de o infectie, ele pot conduce la pierderea permanenta a auzului.

4. Tehnica lumanarilor de ceara este ineficienta si periculoasa

Tehnica prin care dopurile din urechi sunt inlaturare folosind lumanari de ceara pentru o actiune de absorbtie (efectul cosului de fum) este o practica ineficienta, ba chiar periculoasa.

Te poti alege cu arsuri, ocluzii ale conductului auditiv, perforatii la nivelul timpanului si infectii.

5. Zburatul cu avionul, periculos pe timp de raceala

Presiunea pe care urechile tale o resimt in timpul zborului cu avionul poate fi extrem de periculoasa in cazul in care organele auditive sunt pline de lichid format din pricina unei raceli in zona capului.

In timp ce urechea va incerca sa ajusteze presiunea, lichidul congestionat se va imprastia exact ca intr-o implozie, conducand la spargerea timpanului.

6. Urechile contribuie la simtul gustului

Exista o serie de nervi care traverseaza urechea medie, conducand informatia colectata de papilele gustative catre creier.

7. Timpanul este foarte, foarte subtire

Timpanul este foarte subtire, fiind format din 3 straturi de membrana. Grosimea poate fi comparata cu cea a unei foi de hartie.

8. Durerea urechii poate indica disfunctia altor organe

Durerea de ureche poate semnala afectiuni care nu au neaparat legatura cu organul auzului, indicand boli in orice parte a trupului, de la gat pana la abdomen. Responsabil pentru acest lucru este nervul vag, care porneste de la creier si traverseaza urechea, nasul si esofagul pana ajunge la stomac.9. Fixativul de par poate afecta negativ ceara din urechi

Daca un strop de fixativ ajunge in interiorul urechii, cu siguranta va intari ceara care ar trebui sa se elimine singura. Foloseste un tampon de vata pentru a-ti proteja urechile atunci cand folosesti acest produs.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari