Accidentul de masina: primul ajutor

Accidentul de masina: primul ajutor
  calendar_month        
Ce facem atunci cand ajungem la locul unui accident de masina? Nu e nevoie sa stii manevre complicate de resuscitare pentru a veni in ajutorul unui ranit de pe marginea drumului. Poti fi utila daca stii cateva masuri de prim ajutor si daca poti sa-ti pastrezi sangele rece.

Pentru a da un prim ajutor corect, trebuie sa retii cele 3 etape succesive: protejeaza, alerteaza si ajuta!

Protejeaza!

Inainte de a alerta politia si ambulanta si de a veni in ajutorul ranitilor, trebuie mai intai sa eviti producerea unui alt accident, care sa se adauge celui dintai. Plaseaza triunghiul de semnalizare in amonte, la aproximativ 200 de metri de accident. Daca nu ai la tine triunghiul, parcheaza-ti masina la cativa zeci de metri de accident si aprinde avariile. Intrerupe apoi contactul masinii accidentate.

Alerteaza!

Suna la 112 si nu uita sa:
Lasi numarul tau de telefon
Precizezi locul exact al accidentului si natura sa (numarul de masini avariate, viteza in momentul socului, soc frontal sau nu)
Indici numarul exact de victime (incarcerate, proiectate)
Precizezi daca victimele sunt constiente sau nu si gravitatea aparenta a ranilor

Acorda primul ajutor!

Elibereaza caile aeriene ale ranitului in stare de inconstienta deschizandu-i gura si degajandu-i-o de eventualul aparat dentar sau sange.
In caz de hemoragie in jet, comprima artera prin apasare puternica deasupra ei.
In caz de arsuri, stropeste victima cu apa rece (nu gheata) timp de 15 minute pentru a limita profunzimea leziunii.

Ce sa nu faci niciodata?

Nu-i da de baut ranitului
Nu misca un ranit proiectat prin geamul masinii
Nu pune garou
Nu scoate ranitul din masina, cu doua exceptii: vehicul in foc sau ranit in stop cardio-respirator (reanimare necesara).

Trecand peste tragismul subiectului, daca ai chef sa te amuzi, poti citi despre stilul de sofat in functie de zodie , ca sa stii intotdeauna pe cine sa te bazezi la volan !

Recomandari