Acnee in zona intima: riscuri, cauze si tratament
history_edu ele.ro calendar_month 26 Iul 2012, 15:41
Zona intima poate fi afectata si ea de acnee, cata vreme inesteticele cosuri apar in absolut toate zonele corpului unde exista pori. Orice eruptie cutanata neobisnuita iti necesita atentia imediata, deoarece pot semnala alte afectiuni serioase. Care sunt principalele cauze si riscuri ale aparitiei acneei in zona intima, afli chiar acum!
De cele mai multe ori, cosurile sau acneea aparute in zona intima se dezvolta pe fondul blocarii glandelor sebacee si infectarea acestora. Alte cauze asociate cu aceasta problema sunt firele de par crescute sub piele sau frictiunea produsa intre imbracamintea prea stramta si regiunea genitala.
Cauzele si riscurile acneei genitale
Contrar credintei populare, acneea genitala nu are drept cauza principala o igiena proasta. Cauzele comune implica blocarea porilor pielii sensibile din zona intima, iritatiile si alergiile.
Epilarea zonei inghinale se soldeaza de multe ori cu aparitia cosurilor in aceasta regiune, deoarece foliculii firelor de par se irita, iar zona ramasa vulnerabila impuritatilor si contactului cu hainele dezvolta mici leziuni care dispar in cateva zile. Daca un fir de par crescut sub piele se infecteaza, cosul rezultat poate sa se vindece abia dupa 2 sau 3 saptamani.
Riscurile unei infectii care nu se vindeca sunt destul de mari, de aceea un control medical devine necesar dupa 20 de zile in care cosul ramane inflamat si doare.
Un alt risc implicat de prezenta unui cos in zona intima este spargerea acestuia. Infectia care se raspandeste in jur poate sa produca alte cosuri, extinzand bacteriile si in alte regiuni sanatoase. Aplica o substanta dezinfectanta si elimina puroiul dupa ce observi formarea "capului", cu o compresa sterila.
Frictiunea produsa in zona intima, in special intre hainele foarte mulate din fibre sintetice si piele, este o alta cauza a acneei genitale. Transpiratia care se acumuleaza in cutele pielii favorizeaza infectia si ia astfel nastere o iritatie specifica, in care cosurile par niste puncte albe.
Hidratensis supurativa este o inflamatie a glandelor sudoripare provocata de infundarea canalelor din regiunea genitala prin actiunea sebumului si a altor impuritati. Boala da nastere unor abcese de tip furuncul. Este foarte important sa nu storci aceste eruptii, pentru ca vei ajuta infectia sa se dezvolte si mai mult in interior. Singurul tratament cu rezultate pe termen lung este operatia.
Infectia cu bacteria molluscum contagiosum este o alta cauza posibila a acneei genitale. Eruptia ia forma unor bile albe ca perlele si trece de regula de la sine, in cateva luni sau ani. Medicul poate prescrie un unguient pentru grabirea vindecarii sau poate recomanda congelarea eruptiilor.
Sancrul, singura boala cu transmitere sexuala al carei simptom specific sunt cosurile aparute in zona intima, poate cauza acnee dureroasa tratabila cu antibiotice. Daca ai facut sex neprotejat cu un partener nou sau te temi sa nu fie acesta cazul tau, viziteaza urgent medicul.
Tratamentul acneei genitale
Tratamentul acneei genitale presupune mentinerea zonei genitale curata, aerisita si protejata de lenjerie de bumbac.
Infectiile se trateaza cu antibiotice prescrise de medic, alaturi de folosirea unor creme speciale. Pentru a preveni problema, ai grija sa porti haine lejere din bumbac 100%, sa folosesti un detergent care sa nu irite pielea si un sapun antibacterian pentru igiena intima. Gaseste o metoda de epilare cat mai putin agresiva si schimba des lama de ras, daca folosesti aceasta metoda.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre