Acneea si soarele: prieteni sau dusmani?
history_edu ele.ro calendar_month 23 Aug 2010, 09:45
Soarele pare adesea sa fie prietenul tenurilor acneice, insa aceasta nu e decat o impresie. Fara protectie contra soarelui, tenul va suferi amarnic la intoarcerea din concediu!
Efectele benefice ale soarelui asupra acneei - doar o iluzie
Persoanele care sufera de acnee au impresia ca soarele le vindeca pielea, insa aceasta nu e decat o impresie, iar efectele aparent benefice ale soarelui nu dureaza decat maximum cateva saptamani.
De fapt, expunerea la soare usuca pielea, iar bronzul uniformizeaza tenul, parand ca puseurile acneice s-au oprit. De asemenea, diminuarea stresului din concediu contribuie si la involutia acneei, la fel ca si apa sarata si clorul din piscina
Problema e ca expunerea la razele UV determina ingrosarea stratului superficial de piele, lucru care astupa porii. Pe termen lung, sebumul ramane blocat si duce la formarea de puncte negre si cosuri care se manifesta dupa intoarcerea din concediu.
Uneori, acneea este agravata vizibil de soare
Daca la unii soarele da macar impresia ca face bine asupra acneei, in alte cazuri el agraveaza vizibil acneea, inducand puseuri acneice numite "acnee solara".
Unele tratamente contra acneei fragilizeaza pielea la soare
Exista medicamente folosite pentru tratarea acneei ce sensibilizeaza pielea la soare si maresc riscul de arsuri grave. Acesta este cazul medicamentelor care contin cicline, peroxid de benzoil si izotretinoizi.
Aceste tratamente impun deci folosirea intensa a cremelor de protectie solara in perioada estivala. De altfel, vara se recomanda ca aceste medicamente sa fie luate seara, iar dimineata pielea sa se curete foarte bine.
Crema solara trebuie sa fie necomedogena (sa nu favorizeze comedoanele = punctele negre) si non-grasa, deci, de preferat, pe baza de apa si fara uleiuri. Sunt recomandate cremele cu vaporizator, caci acestea sunt mai putin grase.
Deoarece soarele deshidrateaza pielea, cei care sufera de acnee trebuie sa aiba grija sa se hidrateze foarte bine, ca pielea sa ramana supla si sa ajute la evacuarea sebumului.
Bineinteles, si cabinele de bronzare sunt interzise, caci si razele UV artificiale inrautatesc acneea. In schimb, sunt permise cremele autobronzante necomedogene si adaptate tipului propriu de piele.
Alte articole despre