Aditivi alimentari pe care ar trebui sa ii eviti

Aditivi alimentari pe care ar trebui sa ii eviti
  calendar_month        
Majoritatea alimentelor procesate si dulciurilor rafinate contin aditivi, coloranti si indulcitori artificiali. Aceste substante prelungesc termenul de garantie, confera produselor arome si culori apetisante.

Nu te lasa insa pacalita de aceste produse frumos ambalate care ascunde capcane periculoase pentru sanatatea ta. Citeste bine etichetele produselor si invata sa eviti substantele daunatoare.

Indulcitori artificiali

Acesulfam K: Este folosit in bomboane, produse de patiserie, guma de mestecat, fructe conservate, deserturi cu geltina sau bauturi carbogazoase dietetice. Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul. In cantitati mari afecteaza glanda tiroida si favorizeaza aparitia cancerului.

Aspartam: Este folosit in cereale pentru micul dejun, bauturi carbogazoase, deserturi cu geltina, inghetata, iaurt, guma de mestecat sau bauturi dietetice. Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si se regaseste in peste 6000 de produse. Consumul in cantitati mari duce la probleme neurologice sau cancer. Aspartamul scade aciditatea urinei si favorizeaza infectiile urinare.

Zaharina : Este intalnita in numeroase produse dietetice, dar si ca indulcitor pentru bauturi. Zaharina este de350 de ori mai dulce decat zaharul, iar consumul prelungit duce la numeroase afectiuni. Printre acestea se numara cancerul de vezica, ovare, uter sau piele.

Coloranti

Caramel: Se gaseste in bauturile de tip cola, produsele de patiserie, carnea semipreparata, sosuri, ciocolata si deserturi pe baza de ciocolata, lichior, siropuri, vin si bere. Caramelul este obtinut prin incalzirea zaharului alaturi de compusi de amoniu, acizi si alte substante care cauzeaza cancer.

Coloranti alimentari galbeni si albastri: Se gasesc in dulciuri, bomboane, preparate de patiserie si bauturi. Provoaca alergii si favorizeaza sindromul ADHD in randul copiilor. Acesti coloranti pot fi contaminati cu substante cancerigene.

Conservanti

Grasimi trans: Sunt folosite la alimentele semipreparate pentru a rezista mai mult timp. Grasimile trans sunt create prin transformarea uleiurilor lichide in uleiuri solide, prin adaugarea de hidrogen. Se gasesc in biscuiti, produse de patiserie, alimente prajite, margarina sau glazuri. Aceste grasimi maresc colesterolul si favorizeaza atacurile de inima.

BHA: Acest conservant chimic se gaseste in unt, cereale, produse de patiserie, dulciuri, bere, uleiuri vegetale, chips-uri, nuci, fructe glazurate, guma de mestecat, mezeluri si produse pe baza de carne. Consumul excesiv duce la cancer.

Nitrat de sodiu: Se gaseste in bacon, sunca, hot dog, peste afumat si alte produse pe baza de carne. Ofera alimentelor aroma si culoare, insa duc la aparitia a numeroase tipuri de cancer, in special la copii si femeile insarcinate.

Glutamat de monosodiu: Se gaseste in carnuri, condimente, supe si produse de patiserie. In cantitati mari afecteaza creierul si agraveaza simptomele astmului.

Bromat de potasiu: Este folosit in produsele de panificiatie si faina alba. In cantitati mari bromatul de potasiu poate provoca stari de greata, varsaturi si diaree. Consumat pe termen lung, favorizeaza aparitia cancerului.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari