Afla daca ai o boala grava facand o vizita la oftalmolog!

Afla daca ai o boala grava facand o vizita la oftalmolog!
  calendar_month        
Fereastra sufletului constituie pentru specialisti si un mod extraordinar de a arunca o privire asupra starii generale de sanatate. Diabet, boli de inima, hipertensiune, colesterol, tumori pe creier, cancer: iata care sunt bolile ce pot fi detectate la examenul oftalmologic!

Toate aceste probleme sunt descoperite de medic printr-o examinare a corneei sau a retinei.

Un examen de rutina la oftalmolog sau optometrist reprezinta o cale rapida si nedureroasa de supraveghere a sanatatii vizuale si generale!

De ce este important sa-ti faci examenul oftalmologic la timp?

Depistate devreme, multe boli oculare, si nu numai, pot fi vindecate sau tratate. Din pacate, multe boli ale ochiului nu au simptome evidente in stadiile primare. Desi sunt invizibile pentru tine, ele sunt detectate la un examen oftalmologic de rutina.

Unul din primele semne ale diabetului este spargerea capilarelor de sange din ochi. Hipertensiunea si hipercolesterolemia sunt depistate tot la nivel ocular, inainte sa prezinte semne evidente si deranjante, care sa te indrume spre medicul specialist. Vederea incetosata si ameteala pot fi simptome ale tumorilor pe creier.

Hipertensiunea si ochii

52356.jpg

In afara de faptul ca hipertensiunea afecteaza inima si rinichii, ea poate cauza si boli oculare. Hipertensiunea deterioreaza vasele sangvine de pe retina, boala numita retinopatie hipertensiva.

Retinopatia se depisteaza la un examen oftalmologic de rutina, iar simptomele sale includ: dureri de cap si probleme de vedere. Ele sunt provocate de ingustarea vaselor sangvine, aparitia de pete pe retina, umflarea nervului optic, sangerari in spatele ochiului, toate vizibile la control.

Problemele oculare si diabetul

Daca suferi de diabet, vizitele regulate la oftalmolog sunt importante! Nivelul crescut de zahar din sange creste riscul de complicatii oculare ale diabetului. De fapt, diabetul este cauza principala de orbire la adultii intre 20 si 70 de ani.

Daca suferi de diabet si ai probleme oculare, nu-ti cumpara o pereche noua de ochelari cand observi ca ai vederea incetosata! Se poate sa fie un efect temporar al cresterii nivelului de zahar din sange. Pentru a corecta vederea, este de ajuns sa reechilibrezi acest nivel.

Vederea incetosata poate fi si un simptom al unei boli oculare mai grave generata de diabet. Cele 3 boli majore pe care le pot dezvolta diabeticii sunt: cataracta, glaucomul si retinopatia.

Cat de des sa mergi la controlul oftalmologic?

Majoritatea oftalmologilor recomanda ca oamenii sa-si faca un examen ocular complet odata la 1-3 ani, in functie de varsta, conditia fizica si factorii de risc personali. Daca porti deja ochelari sau lentile de contact, se impune un examen anual.

Primul control oftalmologic al copilului trebuie sa aiba loc inainte de implinirea a sase luni. Copiii care au un istoric de boli oculare in familie sau care sufera un retard in crestere ar trebui sa mearga in fiecare an la oftalmolog.

Adultii diagnosticati cu diabet, hipertensiune sau alte boli trebuie sa faca mai des examene oftalmologice, in functie de recomandarea medicului. Adultii de peste 40 de ani ar trebui sa fie testati la fiecare 2 ani pentru diagnosticarea precoce a bolilor legate de varsta, precum cataracta si degenerescenta maculara.

Recomandari