Alcoolul - de la euforie la cancer

Alcoolul - de la euforie la cancer
  calendar_month        
De Sarbatori, ocaziile de a ciocni un pahar cu vin se multiplica. Dar nu doar vin: cocteluri, whiski, bere: in ianuarie se face totalul. Esti curioasa care sunt efectele alcoolului in afara euforiei de moment si a durerilor de cap de a doua zi?

Circuitul alcoolului prin organism

Dupa ce este inghitit, alcoolul merge spre stomac si intestin. Daca aceste organe nu contin mancare, alcoolul este repede absorbit in sange. Din contra, daca stomacul este relativ plin, absorbtia se desfasoara mai greu, putand merge pana la 90 minute.

Deoarece creierul are nevoie de energie, el este irigat abundent cu sange. De aceea efectele alcoolului se fac simtite repede cel mai repede la cap, chiar la 5 minute dupa o gura de alcool. Odata trecut in sange, alcoolul se raspandeste in toate organele si se dizolva in apa (ce reprezinta 60% din corpul nostru). In final, alcoolul este eliminat prin ficat.

Efectele benefice ale alcoolului

Alcoolul are si efecte benefice pentru sanatate, dar cu conditia sa respecti anumite criterii. Primul: consumul trebuie sa fie moderat si regulat. Apoi, se poate vorbi de aspecte pozitive doar incepand cu varsta menopauzei la femei si dupa 40 ani la barbati. Elixirul ofera in special protectie contra bolilor cardiovasculare, insa are o actiune pozitiva si contra bolilor arteriale si diabetului de tip 2.

Dar ce se intelege prin consum moderat si regulat? Pana la 2 pahare zilnice pentru femei si trei in cazul barbatilor. Atentie: doua pahare pe zi si sapte pahare o data pe saptamana nu sunt echivalente!

In afara acestor grupe de varsta si ratii zilnice, alcoolul isi pierde efectele "benefice" pentru organism. Si inca un lucru: daca o persoana nu este obisnuita sa bea, nu se recomanda sa inceapa a bea pentru a-si imbunatati sanatatea.

Efectele negative ale alcoolului

Pe langa aceste cateva efecte pozitive, alcoolul prezinta si numeroase puncte negative. Consumul de alcool mareste probabilitatea de cancer (gat, laringe, esofag, san, ficat, colorectal) si de ciroza.

Desi alcoolul calmeaza pe termen scurt tensiunile acumulate, el provoaca anxietate pe termen lung. Printre altele, se remarca perturbarea somnului si anxietatea pe termen lung.

La barbati, consumul excesiv provoaca dificultati erectile, iar la femeie dificultati de atingere a orgasmului. In plus, un consum excesiv de alcool pe termen lung mareste riscurile de AVC (accident vascular cerebral), tulburari de memorie, de atentie sau de concentratie.

A doua zi dupa betie

Cum se explica durerea de cap asociata mahmurelii? Alcoolul din sange perturba functionarea hipofizei, o glanda situata la baza creierului. Rezultat: secretia unui hormon ce controleaza echilibrul fluidelor corporale este stopata. Rinichii elimina apa mai rapid ca de obicei, provocand astfel deshidratare, care duce la faimoasa durere de cap.

Autor: Nuage

Recomandari