Alcoolul - mai daunator decat heroina

Alcoolul - mai daunator decat heroina
  calendar_month        
Abuzul de alcool este mai daunator decat consumul de heroina, potrivit unui studiu britanic.

Specialistul in neurofarmacologie Dr. David Nutt de la Imperial College London si colegii lui au comparat 20 droguri diferite in functie de numarul de afectari pe care acestea le au asupra organismului.

Scara de comparatie, dezvoltata de o serie de experti grupati in Independent Committee on Drugs (ICDS), merge de la 0 (fara afectari) pana la 100 (cele mai daunatoare droguri). Ea este realizata astfel incat un drog cu scorul 50 sa fie cu 50% mai putin daunator decat unul cu scor 100.


Cel mai mare scor l-a avut alcoolul , cu 72 afectari, iar cel mai mic l-au avut ciupercile, cu doar 5 afectari. Astfel, rezultatele studiului realizat de ICDS sustin ideea acceptata de majoritatea oamenilor de stiinta cum ca alcoolul este un drog extrem de daunator atat pentru consumator, cat si pentru societate.

Potrivit acestui clasament, alcoolul este primul in seria celor mai daunatoare droguri pentru societate si al patrulea ca pericol pentru consumatori.

Insa rezultatele nu uimesc pe nimeni, deoarece alcoolul are legaturi cu peste 60 boli.

Alcoolul face tot felul de lucruri in organism si nimeni nu cunoaste exact puterea efectelor sale. Este o molecula foarte complicata!

Alcool vs. Heroina

Folosind scara, Nutt si colegii lui au realizat un clasament al celor mai daunatoare droguri in ceea ce priveste impactul lor asupra starii generale de sanatate. Rezultatele lor sunt urmatoarele:

Alcool 72
Heroina 55
Crack 54
Metamfetamina 33
Cocaina 27
Tutun 26
Amfetamina/ Speed 23
Canabis (marijuana) 20
GHB 18
Benzodiazepine (valium) 15
Ketamina 15
Metadona 14
Mefedrona 13
Butan 10
Khat 9
Ecstasy 9
Steroizi anabolizanti 9
LSD 7
Buprenorfina 6
Ciuperci 5

Heroina, crack-ul si metamfetamina au fost cele mai daunatoare droguri pentru individ, in timp ce alcoolul, heroina si crack-ul s-au dovedit a fi cele mai distrugatoare pentru lumea din jurul consumatorului.

Potrivit acestei analize multicriteriale, alcoolul este deci de aproape 3 ori mai daunator decat cocaina sau tutunul.

De altfel, analiza dr. Nutt si a colegilor sai mai scot la iveala si faptul ca drogurile legale (tutun, alcool) fac cel putin la fel de mult rau ca si cele ilegale.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cu gandu-n intuneric...
  • person

    "razi cat ti se ofera prilejul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right