Alcoolul si sanatatea - o relatie paguboasa

Alcoolul si sanatatea - o relatie paguboasa
  calendar_month        
Desi s-a demonstrat medical ca o doza redusa de alcool are efect benefic asupra organismului uman, avand rol stimulant si dezinhibitor, consumul de alcool in cantitati marite aduce numai dezavantaje pentru sanatate.

Iata in continuare cateva efecte ale consumului de alcool si limita unde beneficiile se transforma in dezastre:

-determina vasodilatare periferica - in cantitate mica inseamna o usoara incalzire resimtita de consumator. In cantitate mare conduce la hipotermie.

-stimuleaza secretia acida la nivelul stomacului - in cantitate mica ajuta la digestie, daca este consumat inainte de masa. In cantitate mare poate duce la pierderea poftei de mancare, dureri epigastrice sau chiar hemoragii stomacale.

-creste ritmul cardiac - in cantitate mica tine inima alerta, mai ales in cazul hipotensivilor. In cantitate mare determina aparitia aritmiilor, a hipertensiunii arteriale sau chiar a infarctului miocardic.

-are efecte neuropsihice - in cantitate mica dezinhiba persoana care il consuma si o face mai degajata si mai indrazneata. In cantitate mare afecteaza vorbirea, memoria, focalizarea vizuala si controlul emotional.

-Ce se poate face totusi daca ai baut prea mult?
Sunt cazuri in care o persoana se confrunta cu asa numita "stare de mahmureala", dupa un consum exagerat de alcool.

Aceasta este determinata in principal de deshidratarea severa a organismului, fiind cunoscut faptul ca alcoolul este un mare spoliator de apa din organism.

Exista cateva metode prin care se pot diminua efectele negative ale consumului de alcool, cu conditia sa fiti prevazatori. Consumul unui aliment gras inainte de a bea alcool scade efectul neplacut, deoarece impiedica alcoolul sa treaca prin mucoasa bucala direct in sange, fara a mai poposi in ficat, obosindu-l.

Exista alcool folositor organismului?
Unii sustin ca da, asa numitele digestive, bauturi alcoolice preparate din plante si alcool natural fin si fara a folosi zahar in prepararea lor. Ele inlesnesc digestia, cu conditia sa fie consumate in cantitati mici, de maxim 25 ml, inainte d emasa principala.

Recomandari