Alergia la animalele de companie

Alergia la animalele de companie
  calendar_month        
Dragostea pentru prietenii nostri din regnul animal nu face intotdeauna casa buna cu sanatatea. Conjunctivite, rinite, eczeme, astm... acestea sunt problemele celor care sunt alergici la blanite.

Animalele de companie: prieteni sau dusmani?

Catei, pisici, hamsteri, iepuri, pasari... animalele domestice sunt prezente alaturi de om. Chiar si-asa iubitori cum sunt, dragii nostri tovarasi cu blana sau pene sunt uneori cei mai redutabili dusmani ai nostri. Pentru cei mai putin norocosi, coabitarea cu un animal de companie se transforma intr-un infern.

Alergia la pisici, cea mai intalnita!

Unii sunt alergici la animalele domestice inca din vremea copilariei. Altii devin pe parcurs, si se trezesc dimineata dupa ani intregi petrecuti fara cea mai mica jena alaturi de Miti sau Pisi ca sunt alergici. Multi dintre ei nici nu-si dau seama ca noile lor probleme se datoreaza animalului cu care si-au impartasit viata de ani buni.


In materie de alergii la animale domestice, pisica este cea mai redutabila. Celebra alergie la parul de pisica este de fapt o alergie la o proteina specifica produsa de glandele sebacee ale animalului si care se impregneaza in blana.

Haine, pat, covor, incaltaminte... aceasta proteina alergena este prezenta peste tot unde locuieste pisica. Transportata prin haine si incaltaminte, ea se poate gasi in cantitate mare chiar in locurile in care pisica nici nu poate penetra. De aceea copiii se pot sensibiliza chiar daca nu intra in contact direct cu pisica.

Se poate sa fim alergici si la cobai, hamsteri, soareci, iepuri, chiar si la caini, insa mai rar.

Mergi la medic inca de la aparitia primelor simptome

Stranuturi, nas care curge, ochi rosii, dispnee: majoritatea alergiilor la animalele domestice se manifesta prin simptome respiratorii (conjunctivite, rinite, astm). Se poate insa sa dezvoltam si unele probleme cutanate, cum ar fi eczema sau urticaria.

Alergiile la animalele de companie nu trebuie sa fie considerate neimportante! La cea mai mica indoiala, da fuga la medic pentru a beneficia de un tratament contra simptomelor (antihistaminice, corticoizi locali, bronhodilatatori). Aceste tratamente sunt eficace asupra simptomelor alergiei, dar nu si asupra cauzei. Evacuarea animalului este, din pacate, masura cea mai eficace.

Masuri de mediu si de desensibilizare

Daca nu poti sa te separi de animalul tau de companie, spala-l in fiecare saptamana pentru a diminua incarcatura sa alergica. Perie-l in mod regulat in exteriorul domiciliului. Interzice-i accesul in camere, pe paturi, canapele si fotolii (pe cat posibil).

Da cu aspiratorul in fiecare zi. Consulta un alergolog pentru a incepe cat mai curand un tratament de desensibilizare. Bine condusa si urmarita cu regularitate, desensibilizarea permite separarea de alergie in cativa ani.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ochelarii ideali
  • person

    "fii cool in pielea ta"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right