Alimentatia bolnavilor de ulcer

Alimentatia bolnavilor de ulcer
  calendar_month   update 24 Ian 2007, ora: 15:52      
Afectiunile ulceroase sunt cele mai raspandite boli ale stomacului. Evolutia acestora - care nu cunoaste reguli precise, cuprinzand perioade indelungate de acalmie - implica necesitatea unui regim alimentar corect.

In perioada de criza - cu dureri mari - dieta trebuie urmata cu strictete. In continuare, cand simptomele bolii incep sa dispara, meniul zilnic va fi imbogatit.

Desigur, normele elementare de igiena a alimentatiei, trebuie respectate zi de zi, inclusiv in perioada de acalmie a bolii.

Tipuri de regimuri alimentare prescrise in bolile de stomac

Procesul digestiv poate provoca tot felul de reactii greu de suportat, din cauza marii varietati de produse alimentare. Iata de ce vom recomada aceste diete doar in linii mari. Urmeaza ca regimul sa fie individualizat in functie de starea fiecarui bolnav in parte. Este cazul sa precizam ca pana si caracteristicile regionale pot influenta indicatiile obisnuite ale unei diete in afectiunile ulceroase.

Va prezentam in continuare cateva meniuri standard, precizand totodata ca ele constituie doar un model recomandat in general pentru asemenea afectiuni. Aceste sugestii nu trebuie repetate in fiecare zi, avand in vedere ca monotonia unui regim poate deveni, cu timpul, un factor negativ.

Meniul 1

76621.jpg

Este recomandat in perioada in care bolnavul are dureri mari, greturi si varsaturi.

1,5 litri de lapte. Se consuma in portii mici, pe tot parcursul zilei. Aceasta cantitate poate fi crescuta treptat;

Pranz: 200 mililitri (o cana normala) de supa de legume;

Cina: Un ou si 200 mililitri de supa.

Meniul 2

In aceasta perioada, durerile sunt de mica intensitate, apropiindu-se de disparitie.

2 litri de lapte, consumat in portii mici pe tot parcursul zilei;

Dimineata: 4 biscuiti si lapte;

Pranz: 200 de mililitri de supa de legume cu un ou si putin unt;

Cina: 150 grame de rasol de vita sau perisoare fierte, 200 mililitri de supa de legume si lapte.

Meniul 3

Este recomandat dupa incetarea durerilor.



2 litri de lapte, cantitate repartizata in 6 portii egale, pe tot parcursul zilei;

6 - 8 biscuiti, proportionati in acelasi mod;

Pranz: 200 mililitri de supa de legume dreasa cu 2 oua si lapte, la care se adauga 20 de grame de orez fiert;

100 grame de carne fiarta de vita sau perisoare fierte;

Cina: supa de legume cu unt si paine prajita;

Intre mese se mananca biscuiti cu unt si lapte.

Puteti citi despre aceasta afectiune si in articolul Ulcer - cauze si tratament

Recomandari