Alimente anticancer - adevar si fictiune

history_edu redactia ele.ro calendar_month 21 Dec 2010, 09:34
Nenumaratele carti si articole despre alimentele anticancer te pot face sa crezi ca aceasta boala poate fi evitata doar mancand mai bine. Desigur ca nu e atat de simplu!
Cancerul nu se vindeca pe cale naturala. Studiile spun de fapt ca vitaminele reduc riscul de a face cancer cu x%, dar nu exista garantii.
Dar daca vrei sa ai toate sansele de partea ta, adopta o dieta macrobiotica, pe baza de cereale, legume si fructe. In plus, incearca si alimentele urmatoare:
Fructe de padure
Majoritatea fructelor de padure contine acid elagic si alti antioxidanti polifenolici ce inhiba dezvoltarea tumorilor.
Ciocolata
Ciocolata care contine minimum 70% cacao contine antioxidanti polifenolici, in special catehine, care se gasesc si in ceai. Acesti compusi ofera protectie contra bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare si cancerului.
Ghimbir si turmeric
Aceste condimente sunt adevarate medicamnete. Ghimbirul are puternice proprietati antiinflamatorii si incetineste dezvoltarea cancerului. Turmericul contine curcumina, o substanta care distruge celulele canceroase rapid. Adauga-le in mancarurile tale!
Fasole si linte
Aceste leguminoase contin nenumarati fitonutrienti, care in laborator s-au dovedit eficiente contra distrugerilor ADN-ului, ce se afla la baza cancerului. Alte beneficii mai vin si din continutul de fibre, asociate cu riscul scazut de cancere digestive (colon).
Ceai verde
Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde . Ceaiul are doar o treime din cafeina continuta in cafea, dar in plus el contine epigalocatehin-galat (EGCG) si catehine, ce incetinesc inmultirea celulelor tumorale la stomac si plaman.
Peste oceanic
Somonul, sardinele si macroul contin vitamina D , despre care s-a demonstrat ca reduce riscul de cancer de colon si de san si ca mareste rata de supravietuire la bolnavilor cu cancer pulmonar.
Crucifere
Aceste legume din familia verzei (conopida, mustar, broccoli) au proprietati anticanceroase datorita compusilor naturali continuti: diindolilmetan, sulforafan si seleniu. Eliberarea acestora se face mai mult prin mestecare decat prin digestie, de aceea aceste vegetale nu trebuie fierte foarte mult.
Vegetale cu frunze verzi
Aceasta categorie de vegetale o depaseste in virtuti pe cea a cruciferelor si include spanacul, stevia si sfecla. Acestea contin, printre multe alte bunatati, beta-caroten, luteina si zeaxantina, antioxidanti puternici care blocheaza dezvoltarea cancerului.
Vinul
Vinul rosu are o concentratie mare de resveratrol din coaja strugurilor, fiind anti-cancer si pro-inima cand este consumat in cantitati moderate.
Autor: Nuage
Alte articole despre