Alimente "made in UE"

Alimente "made in UE"
  calendar_month        
Cu totii am auzit de gripa aviara, boala vacii nebune, pesta porcina, boli care nu existau inainte de anii `90, sau cel putin Romania a fost ferita de ele. Odata cu dezvoltarea stiintelor si a tehnologiei de fabricatie, alimentele au devenit mult mai usor de procesat si de produs, acest fapt neinsemnand si ca au devenit mai sanatoase.

Tot felul de aditivi, fara de care procesele de fabricatie ar fi mult mai grele, chiar imposibile, pesticide pentru marirea productivitatii, hrana artificiala a animalelor de sacrificiu (care umfla rapid orice carne), transporturi mai usoare deci materiile prime pot veni de oriunde (de obicei de unde e mai ieftin), toate acestea si multe altele au contribuit la scaderea calitatii alimentelor.

Noi, romanii, aproape ca n-am realizat ce ne-a lovit. Obisnuiti ca tot ce aduceam de la tara sa fie curat si sanatos, nestiutori intr-ale marketingului si vazand atatea etichete frumoase pe produsele aduse din Occident, avand si un pic mai multi bani, ca deh.. trecusem in capitalism, am zis: "This is the life!"

76734.jpg

Cu toate acestea, nu tot ce arata bine e si bun pentru noi. Noroc c-am intrat in UE si ca suntem obligati sa ne supunem normelor de siguranta alimentara, ca altfel nu stiu...

Chiar si-asa, tot e bine, ca pana la urma trebuie sa ne dam si noi pe brazda! Sa ne europenizam! Sistemul UE de siguranta a alimentelor asigura o calitate superioara, norme stricte de igiena si informarea consumatorilor europeni, si vrem - nu vrem, va trebui sa-l respectam!

Astfel, prin regulile UE se monitorizeaza intreg procesul tehnologic al alimentelor, dar si calitatea materiilor prime si a produselor atat din interiorul Uniunii, cat si din afara acesteia. Sistemul adoptat este unul dintre cele mai sigure din lume. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai fim si noi atenti!

Sistemul european de siguranta alimentara se bazeaza pe abordarea "de la ferma la consumator", nefiind pierduta din vedere nicio etapa a acestui drum.

Cum se pune in practica aceasta abordare "de la ferma la consumator"?

Verificarea sanatatii si conditiilor de viata ale animalelor, evitandu-se astfel transmiterea bolilor contagioase la animale, si chiar prevenirea lor.



Hrana animalelor este atent verificata, astfel incat sa nu contina compusi daunatori omului.

Se asigura trasabilitatea produselor, adica identificarea completa a provenientei materialelor din lantul alimentar.

Exista reguli stricte in ceea ce priveste aditivii alimentari si pesticidele (atentie insa: exista unii aditivi care sunt permisi in anumite tari membre, pe cand in altele nu).

UE are reguli stricte in ceea ce priveste manipularea alimentelor in timpul procesului de fabricatie, astfel incat sa se evite contaminarile incrucisate si contaminarile cu microorgansime.

Citeste eticheta!

Daca te intereseaza ce mananci, e musai sa citesti etichetele. Si acestea trebuie sa fie in conformitate cu normele UE, si trebuie sa contina informatii despre:

producator (adresa si numele), compozitia si continutul produsului, numele produsului, metodele de depozitare si preparare;

data expirarii si termenul de valabilitate;

mentionarea clara a existentei vreunui produs modificat genetic (daca este cazul);

ingrediente cu potential alergen (nuci, alune);



reguli speciale pentru unii compusi chimici (mentionarea clara pe ambalaj a prezentei cafeinei).

Pentru informatii suplimentare, acceseaza:

Site-ul Comisiei Europene referitor la siguranta alimentara:

ec.europa.eu/food/index_en.htm

Site-ul Comisiei Europene referitor la alimente si agricultura:

ec.europa.eu/agriculture/foodqual/index_en.htm

Informeaza-te spre binele tau si al familiei tale!

Recomandari