Am un nodul la san: e chist, fibrom sau alta tumora?
history_edu ele.ro calendar_month 09 Nov 2010, 09:16
Nodul, chist, fibrom, mastoza, cancer: sanii se pot imbolnavi. Cand sa te alarmezi, cand sa consulti medicul si care sunt examenele necesare?
Care sunt diferitele tipuri de noduli ce pot aparea la san?
Se pot diferentia: mastoza, fibromul (adenofibromul), chistul, lipomul si cancerul la san.
Mastoza
Sanii sunt glande mamare, a caror functie e sa alapteze bebelusul. Sub influenta hormonilor (variatia ciclului menstrual, sarcina, pilula contraceptiva sau tratament hormonal pentru menopauza) se pot forma diferite tipuri de noduli in glandele mamare. Ele se situeaza cel mai adesea pe o parte a sanului, acolo unde glanda este foarte activa, si sunt uneori dureroase. Mastoza corespunde deci unei hiperactivitati a glandei mamare. Ea dispare de indata ce solicitarile hormonale inceteaza.
Mastozele sunt foarte frecvente si constituie motive de ingrijorare pentru multe femei, care merg adesea la medic din acest motiv. Trebuie sa stii ca mastoza nu se vede la radiografie si ecografie.
Fibromul (adenofibromul)
Fibroamele sunt tumori benigne foarte frecvente, ce afecteaza cel mai adesea fetele cu varsta cuprinsa intre 15 si 20 ani. Insa fibromul poate aparea si la 35-40 ani. Acesti noduli au forme rotunde extrem de regulate, de 1-2 cm in diametru, ca un fel de bomboane in san, si sunt total nedurerosi. Mamografia sau ecografia permit diagnosticarea rapida a fibromului.
Cum nu degenereaza niciodata, fibromul nu se trateaza. Insa cand fibromul apare dupa varsta de 35 ani, el se extirpa ca masura de precautie, deoarece exista cancere care se aseamana cu fibromul. In majoritatea cazurilor, interventia confirma ca era vorba doar de un fibrom.
Chistul
Chistul este un nodul plin cu lichid (spre deosebire de fibrom, care este plin cu fibre) de 1-1.5 cm sau mai mult. Acest nodul se dezvolta adesea foarte rapid si doare din cauza presiunii lichidului. Chisturile nu sunt cancere si nu degenereaza niciodata in cancer.
Diagnosticarea chistului se confirma prin mamografie, dar mai ales la ecografie. Atunci cand chisturile sunt dureroase sau foarte mari, pot fi golite prin punctie.Trebuie sa stii ca sanii produc adesea chisturi, e aproape ceva fiziologic, si ca este in general inutil sa practici punctia.
Lipomul si ganglionul
Lipomul este un nodul de grasime benign si destul de rar. El se detecteaza prin mamografie si ecografie si nu se intervine de obicei asupra lui. In ceea ce priveste ganglionul intra-mamar care se plimba prin san, acesta este in general benign si nu se face punctie.
Cancerul la san
Doar cancerul la san este o tumora maligna. Din nefericire, acesta nu are simptome, insa uneori se constata prezenta unui nodul. De aceea, chiar daca nodulii sunt cel mai adesea benigni, e bine sa mergi la medic pentru a fi sigura ca nu e vorba de cancer.
In concluzie, cand depistezi un nodul la san, ai 90% sanse sa fie benign - mai ales inainte de 50 ani - dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa te prezinti la medic.
Autor: Nuage
Alte articole despre