Analize medicale esentiale pentru femei

Analize medicale esentiale pentru femei
  calendar_month        
Analizele medicale efectuate corect si la timpul potrivit reprezinta unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta.

Analizele si controalele medicale amanuntite pentru afectiuni precum cancer sau diabet descopera aceste probleme de sanatate in stadii incipiente, atunci cand de obicei nu apar simptome. In acest fel, tratamentul realizat la timp poate salva viata.

Testele si analizele de care ai nevoie difera in functie de varsta si anumiti factori de risc. Este astfel foarte important sa discuti cu medicul de familie si sa stii exact ce ai de facut.

Analize pentru cancerul de san

Depistarea timpurie a cancerului de san mareste sansele de vindecare. Cu cat este mai mica zona afectata de cancer, cu atat cresc sansele ca acesta sa fie indepartat rapid prin operatie chirurgicala.

Cancerele de san pe zona mica au mai putine sanse de a se raspandi catre sistemul limfatic sau alte organe precum plamani sau creier. Este foarte important ca dupa varsta de 20 de ani, fiecare femeie sa mearga la un control regulat al sanilor.

In zilele noastre, o mamografie poate detecta cele mai mici semne de cancer, inainte chiar ca simptomele sa fie prezente.

Analize pentru cancerul cervical

Cervixul este partea uterului care se prelungeste in cavitatea vaginala. Infectiile persistente cu virsull papiloma este principalul factor de risc pentru acest tip de cancer. Controalele si analizele de rutina pot descoperi aceasta problema medicala, in statii incipiente, atunci cand este mult mai usor de tratat.

Analizele pentru cancerul cervical pot descoperi si celule precanceroase anormale la suprafata cervixului, care apoi se pot transforma in cancer.

Pentru a afla daca totul este in regula, trebuie sa efectuezi testul Papanicolau. Se poate realiza dupa varsta de 21 de ani.

Analize pentru osteoporoza

Osteoporoza este o afectiune medicala care afecteaza structura si rezistenta sistemului osos. Boala este cauzata de pierderea masei osoase, care se agraveaza in special in randul femeilor aflate la menopauza. Primele simptome sunt cel mai adesea fracturi dureroase, care apar la cele mai mici accidente.

Pentru a descoperi riscul de osteoporoza, este indicat sa realizezi un test care masoara densitatea osoasa. Acest test este recomandat in special femeilor de peste 60 de ani.

Analize pentru cancerul de piele

Cea mai periculoasa forma de cancer este melanomul. Este o tumoare maligna care afecteaza celulele care produc pigmenti ai pielii. Unele persoane se nasc cu o predispozitie genetica pentru melanom, insa riscul creste odata cu expunerea in exces la soare.

Pentru a depista cat mai timpuriu aceasta problema, este indicat sa mergi la medicul dermatolog ori de cate ori observi o schimbare anormala a pielii.

Analize pentru hipertensiune

Riscul de hipertensiune creste odata cu varsta, astfel ca este foarte important sa ai un stil de viata sanatos. Hipertensiunea se afla in stransa legatura cu greutatea corporala si anumite obiceiuri zilnice.

Aceasta problema medicala poate duce la complicatii severe, printre care afectiuni cardiace, infarct sau anevrism. Este astfel indicat sa mergi regulat la doctor si sa iti controlezi tensiunea arteriala.

Alte analize importante: colesterol diabet HIV cancer colorectal glaucom.

Autor: Mihaela RotaruRecomandari

Newsletter Ele.ro

viata
  • person

    ""viata merge inainte...!""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right