Anestezia generala: riscuri

Anestezia generala: riscuri
  calendar_month        
Anestezia generala este foarte utila atunci cand vrem sa scapam de durerile operatiilor complicate. Totusi, exista si cazuri rare cand anestezia generala declanseaza complicatii foarte serioase, chiar fatale. Afla care sunt riscurile legate de aceasta!

Complicatiile serioase date de anestezie sunt foarte rare. Cea mai grava complicatie ce poate rezulta in urma anesteziei generale este hipertermia maligna, un sindrom care pare sa aiba origini genetice, foarte greu detectabil, care isi arata prezenta doar in urma anesteziei. Hipertermia se manifesta prin cresterea rapida a temperaturii corporale, rigiditate musculara, tahicardie, ca rezultat al descompunerii membranei musculare dupa o eliberare mare de calciu in celule.

Din fericire, hipertermia maligna este destul de rara, afectand aproximativ 1 persoana din 10 000, iar 1 persoana dintr-un milion moare din cauza ei.

Efectele secundare mai comune ale anesteziei generale sunt greturile, varsaturile, ameteala si durerile musculare, care sunt mai putin periculoase si mai usor de tratat.

Daca te asteapta vreo operatie cu anestezie generala, poate ar fi mai bine sa urmezi pasii urmatori pentru a evita reactiile adverse ale anesteziei!



Fii cinstita cu anestezistul!

Inainte de operatie, anestezistul se va uita pe fisa ta medicala, si probabil ca te va intreba daca suferi de alergii sau iti va pune intrebari legate de starea ta dentara. Desi aceste intrebari ti se par ca nu au nicio legatura cu operatia pe care o vei suferi, ele au sens pentru ca anestezistul sa determine cantitatea optima de anestezic.

Daca omiti detalii precum: tratamente medicamentoase sau faptul ca-ti cam place sa bei, ai putea primi o cantitate nepotrivita de anestezic, si te poti pune in pericol.

Verifica-ti istoricul familial!

Ai o mama, tata, unchi sau matusa care este alergic la anestezic? Anunta-l imediat pe chirurg sau pe anestezist! Orice caz de acest gen poate duce la complicatii neasteptate ale anesteziei.

Urmeaza sfatul medicului!

Urmeaza cu strictete sfatul medicului cu privire la ce trebuie sa faci inainte de operatie, mai ales daca ti se spune sa nu mananci. Daca intri in anestezie cu mancare in stomac, se pot declansa complicatii precum este pneumonia prin aspiratie. Daca se intampla sa nu urmezi sfaturile medicului, informeaza imediat echipa de chirurgi: operatia se poate amana sau anula.

Recomandari