Antibioticele - cand sunt recomandate?

Antibioticele - cand sunt recomandate?
  calendar_month        
Cand sunt utile antibioticele si in ce cazuri nu se recomanda? Afla adevarul despre miturile din lumea antibioticelor!

Antibioticele nu sunt recomandate in cazul...

Racelii sau rinitei
Un adult poate sa raceasca de 2-5 ori pe an, iar copiii racesc si fac rinofaringite frecvent in primii ani de viata. Aceste atacuri virale nu pot fi oprite sau combatute prin medicatie. Corpul prepara singur anticorpi, iar in cateva zile ucide virusurile fara ajutor. Pana atunci, poti doar sa-ti usurezi simptomele cu decongestionante pentru desfundarea nasului, aspirina sau paracetamol contra durerilor de cap. Antibioticele sunt ineficace contra virusurilor ce provoaca raceala si rinita.

Durerilor de gat
Durerile de gat sunt de cele mai multe ori de origine virala. Organismul le combate in cateva zile, iar pana atunci poti folosi antiinflamatoare si antalgice pentru combaterea febrei si durerilor.

Antibioticele sunt recomandate in caz de...

Sinuzita
In spatele sprancenelor, narilor si sub pometi se ascund... gauri numite in limbaj de specialitate sinusuri. Aceste cavitati sapate in oasele craniului comunica prin canale stramte cu fosele nazale. Uneori, in cazul unei raceli, infectia se propaga si mucoasele acestor canale se inflameaza, blocand astfel sinusurile. Cum secretiile raman captive, sinusurile devin adevarate cuiburi de inmultire bacteriana. Si iata cum o banala raceala se transforma in sinuzita.

Pacientii se plang de dureri de cap in spatele ochilor, puseuri de febra, oboseala si secretii verzui ce necesita tratament imediat (exista pericolul ca sinuzita sa se propage pana la creier sau pana la ochi). Se prescrie un tratament cu antibiotice ce poate dura pana la 15 zile si se asociaza frecvent corticoizi. Foarte eficace contra inflamatiilor, corticoizii amplifica efectul antibioticelor. Picaturile nazale permit evacuarea secretiilor.

Bronsita bacteriana
Bronsita, fie ea virala sau bacteriana, ataca plamanii, in special bronhiile, si provoaca tuse. Daca este insotita si de febra, dureri de gat, nas infundat si dureri de cap, ea se datoreaza probabil unui virus. Tusea care este la inceput seaca si semn de iritatie devine mai grasa, iar secretiile albe devin galbene. Tratamentul presupune expectorante si antalgice. In cazul bronsitelor de origine bacteriana, febra este asociata cu o tuse cu expectoratii purulente, urat mirositoare, de culoare galbena sau verzuie. Aca bronsita este bacteriana, ea se trateaza cu antibiotice.

Mituri despre antibiotice

Antibioticele scad imediat febra - Fals
Trebuie sa astepti aproximativ 48 ore ca antibioticul sa ucida destule bacterii pentru a reduce febra.

Daca iei antibiotice nu mai esti contagioasa - Fals
Atata timp cat bacteriile nu sunt eliminate, poti transmite infectia.

De indata ce te simti mai bine, opresti tratamentul cu antibiotic - Gresit
Risti sa te imbolnavesti din nou daca nu au fost ucise toate bacteriile. In plus, cele care au supravietuit au devenit mai rezistente la tratamentele viitoare.

Poti sa refolosesti antibioticele - Fals
Fiecare bacterie este ucisa cu antibioticul ei specific. Nu lua antibiotice fara recomandarea medicului!
Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

SCHAUMA NATURE MOMENTS #buzzschauma #naturemoments
  • person

    "ceea ce conteaza cu adevarat este ceea ce crezi- dan brown"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right